ETWID22

Iedereen is welkom!

Als er één dag is die je ab-so-luut niet wilt missen, dan is het zonder twijfel #ETWID22, de eTwinning-inspiratiedag. Ben je gebeten door onderwijs? Wil je weten hoe je vakoverstijgend, duurzaam en inclusief aan de slag kan? Wil je jouw leerlingen enthousiast laten samenwerken in een internationale en online omgeving? Kortom, sta jij met plezier voor de klas en wil je er het beste van maken? 

Kom dan op woensdag 5 oktober 2022 de hele dag naar Gent en zet (je eerste) stappen in de wonderlijke wereld van internationalisering. Een eerste kennismaking of een ‘ouwe rot’ in het vak? Jij bent welkom om je te laten inspireren dankzij één van onze talloze workshops en onze keynote spreker. Bovendien kan je kennismaken met collega’s en ideeën opdoen/uitwerken tijdens het ontbijt, de netwerklunch en/of de afsluitende receptie.

Laat het nu net een toeval zijn dat het dan ook ‘Dag van de Leerkracht’ is. Jij wordt extra in de bloemetjes gezet.

Praktische info

 • Datum: woensdag 5 oktober 2022
 • Locatie: VAC Gent, vlakbij het station Gent Sint-Pieters
 • Programma: Hieronder vind je het programma. Scroll even naar onderen en lees daar wat de workshops precies inhouden.
 • Doelgroep: Leerkrachten, directies, coördinatoren,… Ben je een beginnend of ervaren eTwinner? Of ben je een groentje en heb je helemaal geen idee wat eTwinning precies is? Iedereen is welkom.
 • Inschrijving:  Het evenement is gratis, maar inschrijven is verplicht. Schrijf je hier alvast in.
 • Kostprijs: Het seminarie is volledig kosteloos. De kosten worden door eTwinning gedragen. eTwinning is onderdeel van het Erasmus+ programma van de Europese Commissie.
 • Deadline: Schrijf je ten laatste in op 30/09/2022.

Keynote – Teacher Tapp

Door Luca De Coninck en Pieter Demeyer

Wat is Teacher Tapp?

Wat leeft er op scholen? Wat denken leraren, directies of ondersteunend personeel? Het blijkt in Vlaanderen vaak een zwarte doos waar iedereen wel iets over wil zeggen, maar het blijft gokken. Daar brengt Teacher Tapp Vlaanderen al twee jaar verandering in door dagelijks te bevragen wat het onderwijspersoneel denkt

Via de Teacher Tapp-app krijgt iedereen die in het onderwijs werkt elke dag de kans minstens drie meerkeuzevragen te beantwoorden die aansluiten bij de dagelijkse praktijk of de actualiteit.  

Ze doen dit niet zomaar. In ruil krijgen alle deelnemers: 

 • een stem over onderwijs
 • dagelijks een eerste blik op de resultaten
 • elke dag een concrete lees-, leer- en/of kijktip waarmee ze hun dagelijkse praktijk kunnen verbeteren of verdiepen

Een groot deel van de vragen komen vanuit het onderwijsveld zelf, daarnaast putten we uit verschillende bronnen: 

 • de actualiteit; 
 • bestaande wetenschappelijke instrumenten; 
 • vragen uit de Teacher Tapp-apps uit de UK en Nederland. 

De ambitie van Teacher Tapp is om te tonen wat het onderwijsveld denkt en voelt en om zo tegelijkertijd samen bij te leren. En dat deden we ook over wat voor Vlaamse leraren, ondersteuners en directie hun Droomschool zou kunnen zijn…

Droomschool

Tijdens de laatste week van 2021 bevroeg Teacher Tapp zijn correspondenten over hoe hun droomschool er zou uitzien. Na het vastleggen van een zevental thema’s door een panel werden die thema’s via Teacher Tapp voorgelegd aan meer dan 1000 respondenten. Uit hun antwoorden kwamen een mooi beeld van de gemiddelde droomschool naar voor.

Luca De Coninck

Luca De Coninck is leraar lager onderwijs en onderwijskundig pedagoog. Ze stond drie jaar voor de klas en geeft nu les in de lerarenopleiding lager onderwijs van Arteveldehogeschool. Ze is geprikkeld door internationale ervaringen en maakte kennis met scholen in IJsland, Noorwegen, Spanje en China. Sinds kort stapte ze met volle goesting en enthousiasme mee in het project van Teacher Tapp.

Pieter Demeyer

Pieter Demeyer is leraar Frans, geschiedenis en aardrijkskunde en politicoloog. Sinds 2008 is hij verbonden aan de lerarenopleiding lager onderwijs van Arteveldehogeschool waar hij vooral lesgeeft over inhouden en didactiek van maatschappij, burgerschap en identiteit. Hij ging op Erasmus Belgica naar Namen en geeft regelmatig gastcolleges bij buitenlandse partnerinstellingen. Recent kan hij zijn actualiteitshonger loslaten bij Teacher Tapp.

Workshops

* = beginners

**= ervaren

eTwinning voor dummies *

Lore Aertsen is lerares Frans en Engels in het ASO Spijker in Hoogstraten (Antwerpen). Voor Lore begon het eTwinning-avontuur in 2013. Sindsdien nam ze deel aan meer dan 10 projecten. 

Tijdens de eTwinning inspiratiedag legt zij je graag de basis uit van eTwinning. Verwacht hier geen gedetailleerde technische uitleg. Lore neemt je wel bij de hand om de mogelijkheden van eTwinning toe te lichten.
Deze sessie is gericht op leerkrachten basis- en secundair onderwijs die willen kennismaken met eTwinning. 

NIET VERGETEN: breng je laptop, tablet en/of smartphone mee naar deze workshop! 

ICT-tools die je project ondersteunen * of **

Inge De Cleyn is pedagogisch ICT-coördinator bij Scholengroep 5 van het GO! Tot voor kort was zij pedagogisch begeleider bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen en technisch adviseur in het Sint-Janshof in Mechelen (Antwerpen). Sinds 2008 is zij actief eTwinner en ze behaalde al meerdere nationale en Europese kwaliteitslabels. Inge vervult haar rol als eTwinning-ambassadeur met glans, ze gaf al vele nascholingen in verschillende scholen. 

Tijdens de eTwinning inspiratiedag haalt Inge haar uitgebreid arsenaal aan ICT-tools en -toepassingen boven die ingezet kunnen worden in eTwinning-projecten. Stilzitten is geen optie, hier moet je leren door te doen! Wedden dat je enthousiast naar huis gaat? 

NIET VERGETEN: breng je laptop en oortjes mee naar deze workshop! 

eTwinning als uitdaging ** (wegens succes herhaald)

Marie-Leet Bens was jarenlang lerares Frans en Esthetica (CLIL) in Immaculata Secundair in Oostmalle (Antwerpen). Ze is eTwinner van het eerste uur en is vertrouwd met eTwinning sinds 2007. Ook al is Marie-Leet als leerkracht in het secundair dan wel op pensioen, als vrijwilliger begeleidt ze nog Franse taalateliers in de lagere school Qworzó in Merksplas. Ook als eTwinning-ambassadeur is ze nog steeds actief. 

Tijdens deze sessie leer je (net zoals vorig jaar) hoe eTwinning de weet- en leerlust van je leerlingen kan aanwakkeren. Heb je het gevoel dat jouw leerlingen vandaag wat op hun honger blijven zitten? Daag ze uit, prikkel ze en laat ze zelf verantwoordelijkheid dragen. Marie-Leet legt je in deze sessie uit hoe en waarom eTwinning voor haar en haar leerlingen goed werkt. 

NIET VERGETEN: breng je laptop, tablet en/of smartphone mee naar deze workshop! 

Kunst en cultuur in je eTwinning-project * of **

Raf Schevenels is projectleider dynamoPROJECT bij CANON Cultuurcel. Met een verleden in en een passie voor onderwijs is hij de geknipte persoon om jou gedreven uit te leggen waarom kunst en cultuur naadloos passen in een eTwinning-project. Straffer nog, Raf zal je uitleggen dat het een verrijking is voor je leerlingen, jezelf en je project. 

Tijdens deze toelichting gidst Raf je doorheen de verschillende vormen van subsidies en ondersteuning die je via Cultuurkuur kan aanvragen. Maar het wordt geen droge koek. Deze sessie wordt doorspekt met praktijkvoorbeelden van succesvolle projecten met kunstenaars (regisseurs, fotografen, choreografen, dichters, auteurs, illustratoren…) en culturele partners. 

NIET VERGETEN: breng je laptop, tablet en/of smartphone mee naar deze workshop! 

Stereotypes en mythes doorprikken * of **

Eugenie Khatschatrian is projectmanager en operations coördinator bij EuroClio, de Europese vereniging voor geschiedenisleerkrachten. Laat je niet misleiden: ook als je geen geschiedenis geeft, biedt deze workshop een hele mooie meerwaarde voor jouw eTwinning-projecten. Want EuroClio wil als koepelorganisatie vooral ook kritisch denken, wederzijds respect en controversiële onderwerpen op de schoolagenda plaatsen. 

Eugenie leidt je rond doorheen de mogelijkheden die EuroClio leerkrachten biedt. Ga er maar van uit dat je niet weet waar eerst te beginnen. Of wat dacht je van een project in samenwerking met de Nederlandse VPRO waar jij met je klas kan instappen? Gesneden koek voor een mooi vakoverstijgend eTwinning-project. 

NIET VERGETEN: breng je laptop, tablet en/of smartphone mee naar deze workshop! 

Internationaliseren vanaf de kleuterklas * of **

Greet Snoekx is naast directrice van gemeentelijke basisschool De Bosmier in Balen (Antwerpen) ook de verpersoonlijking van enthousiasme. Zij ontdekte eTwinning in 2009 en zag er de meerwaarde van in, ook voor basisonderwijs. Intussen heeft GBS De Bosmier er al vele succesvolle Europese Erasmus+ projecten opzitten. 

Tijdens deze sessie wil Greet je er vooral van overtuigen dat je al kan internationaliseren vanaf de kleuterklas en zeker in de lagere school. Beloofd: Greet houdt alles zeer laagdrempelig en stuurt je vol vertrouwen naar huis met een hoofd vol ideeën om de volgende dag al aan de hand van heel eenvoudige activiteiten Europa naar jouw klas te halen. Ideaal voor leerkrachten basisonderwijs! 

NIET VERGETEN: breng je laptop, tablet en/of smartphone mee naar deze workshop! 

Aan de leugendetector * of ** (This session is in English!)

“Waar of niet?” – Media Literacy organisatie Lie Detectors stelt onderwijsmateriaal en -aanbod voor.

Online desinformatie overspoelt steeds vaker de sociale media-apps van jongeren – ver weg van het waakzame oog van ouders en leerkrachten. Het is dus essentieel om de jongeren uit te rusten met de nodige tools om feiten te checken en te begrijpen hoe professionele nieuwsmedia werken. 

In een praktische workshop van 70 minuten toont de award-winnende organisatie Lie Detectors leerkrachten hoe ze nieuwsvaardigheid in de klas kunnen aanbrengen. 

Tijdens de sessie worden concrete voorbeelden en lesmaterialen gebruikt, worden vragen van de leerkrachten beantwoord en wordt het aanbod van Lie Detectors voor klassen en leerkrachten voorgesteld (aanbod volledig gratis). 

Lie Detectors werkt elk jaar met meer dan 1400 klassen met leerlingen vanaf 10 jaar. Als formele “Vriend van eTwinning” traint Lie Detectors sinds 2017 kinderen en sinds 2019 leerkrachten. Lie Detectors ontving de EU Digital Skills Award voor hun werk op scholen, adviseert beleidsmakers over mediageletterdheid en was medeauteur van de EU-richtlijnen voor leerkrachten om mediageletterdheid in de klas te integreren.   

Klik hier voor enkele getuigenissen van journalisten over hun werk met Lie Detectors.   

NIET VERGETEN: breng je laptop, tablet en/of smartphone mee naar deze workshop!  

Geïnteresseerden kunnen zich ook inschrijven voor de klasbezoeken (digitaal, gratis) en/of onze Lie Detectors training voor leerkrachten onmiddellijk na de workshop. 

Snelcursus KlasCement * of **

KlasCement is dé deelsite voor leermiddelen in Vlaanderen. Bijna elke Vlaamse leerkracht kent deze portaalsite. Je vindt er tonnen leermiddelen, maar beschikt meteen ook over een stevig netwerk enthousiaste collega’s. Bovendien biedt KlasCement ook nog toegang tot een hele reeks deelsites van organisaties en initiatieven die een meerwaarde bieden aan leerkrachten. Maar is er misschien meer? 

Tijdens deze interactieve sessie leer je KlasCement optimaal gebruiken: efficiënt leermiddelen zoeken, bewaren en delen van je leermiddelen via favorieten en favorietenmappen, websites, toffe apps of eigen materiaal toevoegen. Kortom, je leert KlasCement helemaal naar je hand te zetten. 

NIET VERGETEN: breng je laptop, tablet en/of smartphone mee naar deze workshop! 

Better Internet for Kids * of ** (This session is in English!)

Sabrina Vorbau is projectmanager bij European Schoolnet en weet alles over Better Internet for Kids (BIK). BIK werkt in heel Europa samen met leerkrachten om hen in staat te stellen kinderen en jongeren digitale en mediawijsheid bij te brengen. Leerkrachten en leerlingen leren dankzij BIK bijvoorbeeld hoe om te gaan met schadelijke inhoud, schadelijk contact (zoals grooming) en schadelijk gedrag zoals (cyber)pesten of sexting. 

Tijdens deze sessie neemt Sabrina je mee doorheen de portaalsite en reikt ze je een heel aantal mogelijkheden aan om in de klas en in een project te werken aan internetveiligheid. Je leert bovendien heel wat apps kennen waar jouw leerlingen fan van zijn! De ideale sessie om goed voorbereid te zijn voor Safer Internet Day op dinsdag 7 februari 2023. 

OPGELET: deze sessie wordt gegeven in het Engels 

NIET VERGETEN: breng je laptop, tablet en/of smartphone

We hebben er samen met onze boeiende sprekers bijzonder veel zin in en hopen dat ook jij erbij zal zijn. Oh ja, neem een collega mee, want dat is eens zo leuk!