Start jouw internationaliseringsverhaal nu!

eTwinning is de online community voor scholen in meer dan 40 Europese landen. Werk je op een school of ben je verbonden aan de initiële lerarenopleiding, dan kun je met je leerlingen samenwerken met Europese collega’s. Ben je bereid om jouw onderwijs een internationaal tintje te geven, maar weet je niet goed wat eTwinning precies inhoudt? En hoe je ermee aan de slag kan gaan? Kies de webinars die het best bij je passen en krijg de nodige begeleiding bij jouw eerste stappen richting internationalisering.

WAT?

De webinarreeks bestaat uit 5 afzonderlijke webinars. De 1ste 2 webinars zijn in het bijzonder voor leerkrachten kleuter-, lager- en secundair onderwijs en lerarenopleiders. Het 3de webinar, ‘Met eTwinning internationalisering verankeren in je school, is vooral gericht aan directeurs, ondersteunend en beleidspersoneel. Dan hebben we nog 2 webinars gericht op iedereen die in het onderwijs werkt: leer hoe je met eTwinning je Erasmus+ project meer impact geeft of kom te weten wat je moet doen om een eTwinning School te worden.

1. Instappen in eTwinning: leer hoe je kan samenwerken met een klas in Europa (24/1/2024 van 14u30 tot 15u30)

In dit praktisch webinar voor leerkrachten kleuter-, lager- en secundair onderwijs en lerarenopleiders maak je kennis met eTwinning. We tonen je…

 • enkele voorbeelden van eenvoudige, maar bijzonder waardevolle projectideeën voor kleuter-, lager, en (buitegenwoon) secundair onderwijs,
 • hoe je een eTwinning-account maakt, hoe je partners kan vinden, waar je projectideeën vindt en hoe je een eTwinning-project opstart aan de hand van onze infographic.

Dit webinar is afgelopen, maar je kan het herbekijken via ons YouTube-kanaal.

2. eTwinning een stapje verder: de ingrediënten van een geslaagd en leerrijk eTwinning-project (7/2/2024 van 14u30 tot 15u30)

Dit webinar is voor leerkrachten die al een eTwinning-account hebben en/of al een project opgestart zijn of in een project ingestapt zijn.

We nemen je mee op pad en tonen je…

 • hoe je onze checklist bij de opstart van een eTwinning-project kan gebruiken,
 • welke informatie je op onze website vindt en hoe je met onze IT-tools website aan de slag kan,
 • hoe je jouw eTwinning-project overzichtelijk houdt,
 • hoe je de TwinSpace kan inzetten voor, tijdens en na je project,
 • hoe je leerlingen zich betrokken maakt en houdt bij het project.

Dit webinar is afgelopen, maar je kan het (her)bekijken op ons YouTube-kanaal.

3. Met eTwinning internationalisering verankeren op school (27/3/2024 van 14u30 tot 15u30)

Heeft jouw school leerkrachten die al ervaring hebben met internationale projecten zoals eTwinning? Kent je team de meerwaarde van eTwinning-projecten op school, zowel op persoonlijk als educatief vlak? In dit webinar kom je te weten wat eTwinning inhoudt, word je wegwijs gemaakt in ESEP (European School education Platform) waarin eTwinning-projecten vorm krijgen, en leer je de voordelen van eTwinning als verankering van internationalisering op school kennen. 

Leer meer over hoe eTwinning inclusief en innovatief onderwijs kan versterken en schrijf je in voor dit webinar voor directieleden.

4. eTwinning in Erasmus+ projecten (24/1 van 17u tot 18u)

Ontdek als leerkracht of onderwijspersoneel hoe je met eTwinning de impact van je Erasmus+ projecten op een eenvoudige manier kan vergroten.

Heb je een Erasmus+ project en ben je op zoek naar een creatieve en innovatieve manier om je project te ondersteunen, de uitwerking ervan te verdiepen, de meerwaarde voor de deelnemende leerlingen en leerkrachten te versterken en achteraf de resultaten te dissemineren?

Dan is eTwinning vast iets voor jou! eTwinning is namelijk dé online community om (Erasmus+) projecten te faciliteren tussen meer dan 40 (Europese) landen. Ontdek als leerkracht of onderwijspersoneel hoe je met eTwinning de impact van je Erasmus+ projecten op een eenvoudige manier kan vergroten.

Je hoeft hier geen extra werk voor te doen: in deze webinar gaan we op een heel praktische manier te werk en delen we een aantal good practices. Je vindt al wat uitleg in onze factsheets & infographics.


5. Hoe kan je een ‘eTwinning School’ worden?: 6/2 van 17u tot 18u 

Omdat de Europese Commissie pas begin februari zal laten weten welke scholen er in aanmerking komen voor een School Label, welke bewijzen de scholen moeten kunnen voorleggen en aan welke voorwaarden er precies voldaan moet worden, verplaatsen we dit webinar naar 6/2 van 17u tot 18u (ipv 17/1 zoals eerder aangekondigd).

Alle scholen met een eTwinning School Label onderscheiden zich op basis van een aantal criteria. Zo zetten ze in op digitale middelen, maar dragen ze tegelijkertijd eSafety hoog in het vaandel. Daarnaast vinden er ook kwaliteitsvolle eTwinning-projecten plaats die gedragen worden door een team van leerkrachten en uitgevoerd door verschillende groepen leerlingen.

Als je school aan de onderstaande voorwaarden voldoet, krijg je in 2024 een uitnodiging om een eTwinning School Label 2024 – 2025 aan te vragen. Lees hier meer over het eTwinning School Label.

 • De school is meer dan twee jaar geregistreerd bij eTwinning;
 • Er werken minstens drie eTwinning-leerkrachten voor de school en die zijn betrokken bij projecten, professionele ontwikkeling of andere eTwinning-activiteiten;
 • De school is betrokken geweest bij minstens één Europees eTwinning-project dat een Nationaal Kwaliteitslabel toegekend heeft gekregen.

WANNEER?

 • Voor leerkrachten (kleuter-, lager- en secundair onderwijs & lerarenopleiders):
  • Instappen in eTwinning: 24/1/2024 van 14u30 tot 15u30
  • eTwinning: een stapje verder (voor wie al een account en/of project heeft): 7/2/2024 van 14u30 tot 15u30

 • Voor directeurs & beleids- en ondersteunend personeel:
  • Met eTwinning internationalisering verankeren op school: 27/3/2024 van 14u30 tot 15u30

 • Voor onderwijspersoneel:
  • eTwinning in Erasmus+ projecten: vergroot de impact van je Erasmus+ project met eTwinning: 24/1 van 17u tot 18u
  • Hoe kan je een ‘eTwinning School’ worden?: 6/2 van 17u tot 18u 

PRAKTISCH

 • Op het einde van elk webinar voorzien we tijd voor vragen. Uiteraard ben je ook welkom op onze 2-wekelijkse TwinTalks en kan je ons altijd bereiken via eTwinning@epos-vlaanderen.be.
 • Na inschrijving ontvang je van ons de link naar de Teams-meeting van de webinars waarvoor je bent ingeschreven. Kan je niet aanwezig zijn, maar ben je wel geïnteresseerd? Na elk webinar plaatsen we de opnames van het webinar op onze website bij Webinars en presentaties.
 • De webinars zijn gratis. Je krijgt een deelnemerscertificaat na het volgen van het webinar.
 • Deadline voor de inschrijvingen: de dag van het webinar kan je je nog steeds aanmelden.

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het ons weten via eTwinning@epos-vlaanderen.be.