Als eTwinning-gemeenschap willen wij onze solidariteit betuigen met onze Oekraïense vrienden, NSO-collega’s, leerkrachten en leerlingen na de gewelddadige inval van Rusland in hun geliefde land.

Sterke banden

Gedurende de 8 jaar dat Oekraïne aan eTwinning deelneemt, hebben 3.271 leerkrachten van 1.682 scholen in Oekraïne sterke vriendschapsbanden met andere Europese leerkrachten en scholen opgebouwd doordat ze aan samenwerkingsprojecten en onderwijsactiviteiten hebben deelgenomen.

Op 24 februari 2022 werden deze banden op gewelddadige wijze verbroken.

Honderdduizenden Oekraïners, vooral vrouwen en kinderen, ontvluchten hun vaderland en zoeken asiel in andere Europese landen. Naast de nood- en humanitaire hulp zoeken deze landen steun bij het zo snel mogelijk organiseren van onderwijs voor deze kinderen. Leerkrachten uit andere landen volgen de oorlog in Oekraïne en worden uitgedaagd om “geschiedenisles in real time” te geven en hun leerlingen uit te leggen wat er met hun Oekraïense partners gebeurt, terwijl ze zich afvragen hoe ze hen concreet kunnen helpen.

eTwinning ondersteunt Oekraïense leerkrachten

eTwinning staat de Oekraïense leerkrachten bij en zal hen de volgende steun bieden:

  • De Featured Group over “integratie van migrantenleerlingen op school” zal zich ook richten op versterking van leerkrachten die vluchtelingen ondersteunen. De groep zal opnieuw worden gelanceerd onder de naam “Integratie van migranten en vluchtelingen op school” en zal leermiddelen en activiteiten voor vluchtelingen en hun leerkrachten voorstellen en uitwisselen.
  • Met de steun van de Nationale Ondersteuningsorganisaties voor eTwinning van de buurlanden van Oekraïne zal een nieuwe basisgroep worden opgericht. De groep kan van start gaan met de partners van projecten waarbij Oekraïense leerkrachten betrokken zijn – maar is daartoe niet beperkt. De groep is gericht op het delen en coördineren van door de gemeenschap opgezette solidariteitsactiviteiten en emotionele steun voor onze Oekraïense vrienden.
  • Oekraïense leerkrachten moeten toegang blijven hebben tot eTwinning. Pas aangekomen Oekraïense gevluchte leraren die in het gastland een status hebben gekregen waardoor ze in het nationale onderwijsstelsel kunnen worden geïntegreerd, zullen zich in eTwinning kunnen inschrijven nadat ze door de nationale ondersteuningsorganisatie voor eTwinning in hun gastland zijn gevalideerd. eTwinners worden er ook aan herinnerd dat ze hun Oekraïense collega’s, al dan niet ingeschreven in eTwinning, als gast bij hun projecten kunnen uitnodigen.

eTwinning is een gemeenschap en wil, vooral op momenten van gevaar en verdriet, laten zien dat we elkaar steunen. We rekenen erop dat u een actieve rol zult spelen door uw solidariteit te betuigen.

Samen staan we sterker.