Ontdek hier alle veelgestelde vragen over eTwinning. Deze FAQ in de vorm van vragen en antwoorden kunnen je op weg helpen. Staat jouw vraag hier niet tussen? Contacteer de nationale helpdesk en krijg zo snel mogelijk een antwoord.

Wat is eTwinning?

eTwinning is de community voor scholen in Europa. Leerkrachten uit de deelnemende landen gebruiken na registratie de hulpmiddelen om met elkaar in contact te komen, ideeën en praktijkvoorbeelden uit te wisselen, samen te werken in groepen, samen te leren tijdens (online) leerevenementen en projecten uit te voeren.

Wil je online samenwerken met een klas in Europa terwijl je je leerplan realiseert? Start jouw internationaliseringsverhaal dan zeer laagdrempelig met eTwinning.

Wie kan meedoen?

Een eTwinning-project kan uitgevoerd worden door twee of meer leerkrachten, leerkrachtenteams, directies, bibliothecarissen, ICT-coördinatoren en leerlingen. Kleuterscholen, lagere scholen en (buitengewoon) secundaire scholen kunnen meedoen aan eTwinning. Ook lerarenopleiders en hun studenten kunnen met eTwinning aan de slag gaan.

Om te kunnen registreren bij eTwinning (het online platform) moet je deel uit maken van leerplichtonderwijs. Dit heeft als gevolg dat ouders, leerlingen, mensen met commerciële bedoelingen, etc. zich niet kunnen registreren. Elk account dat zich aanmeldt, wordt gecontroleerd op deze voorwaarde. Op die manier is eTwinning een waterdicht en eSafe platform.

Welke landen doen mee?

eTwinning is bedoeld voor landen van de Europese Unie (België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden). Daarnaast kunnen ook scholen uit Albanië, Bosnië en Herzegovina, IJsland, Liechtenstein, Montenegro, Noord-Macedonië, Noorwegen, Servië en Turkije deelnemen.

Ook deze zogeheten EU-Neighbouring Countries doen mee met eTwinning: Albanië, Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Jordanië, Libanon, Moldavië, Oekraïne en Tunesië.

Nieuw sinds 2024: Kroatië, Kosovo en Palestina. Ook de leerkrachten uit Oekraïne kunnen weer aan de slag met eTwinning.

Wat is een eTwinning-project?

Ten minste twee scholen uit ten minste twee verschillende Europese landen zetten een project op en maken gebruik van ICT om hun projectactiviteiten uit te voeren.
Sinds september 2014 kunnen leerkrachten intrabelgische eTwinning-projecten opstarten. Vlaamse leerlingen kunnen dus samenwerken met een of meerdere klassen uit de Frans- of Duitstalige Gemeenschap via het eTwinning-platform.

Aan het programma zijn geen subsidies of voorwaarden verbonden en er zijn geen persoonlijke ontmoetingen vereist.

Wat kunnen leerlingen in een eTwinning-project doen?

De leerkracht kiest samen met de projectpartner rond welk thema ze samen willen werken. De keuze voor het projectthema is volledig vrij. Er moet in de projecten een goed evenwicht zijn tussen het gebruik van ICT en activiteiten in de klas, en ze moeten bij passen in de nationale leerplannen van de scholen die in een project meedoen.

Vertrek vanuit je leerplan en start een eTwinning-project op over een lesidee waarmee je sowieso in de klas aan de slag zou gaan.

Geef, waar mogelijk, leerlingen zeggenschap in de organisatie van het project. Ook zij maken deel uit van de eTwinning-community en kunnen hun netwerk vergroten.

Je voegt je leerlingen zelf toe aan de twinSpace als je een project heb aangemaakt met een login en wachtwoord. Zij komen in de TwinSpace terecht zodra ze inloggen met deze gegevens via
https://schooleducation.ec.europa.eu/en/pupil-login.

Hoe kan ik meedoen?

Dit stappenplan toont je hoe je kan starten met eTwinning. Volg de links of scan de QR-codes om nog meer informatie en tips te krijgen.

Kan ik ondersteuning krijgen voor een eTwinning-project?

Ja, de nationale helpdesk van eTwinning kan jou ondersteuning op maat bieden.
Je kan ons contacteren met al je praktische en inhoudelijke vragen. Voor publicaties, projectideeën en gratis workshops online/op school kan je bij ons terecht.

Daarnaast werken we samen met een groep eTwinning-ambassadeurs. Dit zijn leerkrachten met jaren ervaring in Europees projectwerk. Zij kunnen jou helpen met een schoolbezoek, via mail of telefoon.

Wil je de leerkrachten en/of het beleidsondersteunend personeel een gratis eTwinning-workshop aanbieden? Heb je als leerkracht graag dat we samen met jou en je leerlingen in de klas aan de slag gaan? Neem contact met ons op via eTwinning@epos-vlaanderen.be.

Moet ik goed met ICT overweg kunnen om mee te doen?

Absoluut niet! Een eTwinning-project kan je op eigen tempo uitbouwen. Een van de doelen van eTwinning is juist de verbetering van de ICT-vaardigheden van leerkrachten. eTwinning wil ICT deel laten uitmaken van het dagelijks leven in het klaslokaal. eTwinning biedt training, ondersteuning en hulpmiddelen voor alle niveaus van ICT-kennis.

Welke tools kan je gebruiken tijdens zo’n project? Bekijk ons aanbod aan inspirerende ICT-tools.

Waar haal ik inspiratie?

Inspiratie in overvloed. Deze website, de portaalwebsite en het eTwinning-platform zelf bieden heel wat projectvoorbeelden, good practices, verhalen, project kits, etc. aan ter inspiratie. Wist je trouwens dat er geen plagiaat bestaat binnen eTwinning? Kom je een interessant eTwinning-project tegen dat perfect past in jouw curriculum en voor jouw doelgroep? Dan mag je dat overnemen en verder verspreiden.

Volg ook onze Facebook- en Instagrampagina, waar we geregeld lesideeën en tips delen.

Wat betekent KISS?

“Keep it small and simple.” Hou het eenvoudig en kort. Je hoeft geen ingewikkelde activiteiten of nieuwe technologieën te gebruiken om tot mooie (leer-)resultaten te komen. Met eTwinning kan je een Europees project in jouw lessen integreren. De werkwijze en duur kies je helemaal zelf. Betrek de leerlingen in het project en vraag hen wat ze graag willen leren over/van hun leeftijdsgenoten in de partnerschool.

Biedt eTwinning naast projecten nog mogelijkheden voor leerkrachten?

eTwinning is een community voor en door leerkrachten die elkaar inspireren en motiveren. Naast projecten biedt eTwinning andere mogelijkheden om samen te werken met Europese collega’s. Lerarenkamers, eTwinning-groepen, webinars en contactseminaries geven leerkrachten de kans om te netwerken, ideeën uit te wisselen over bepaalde thema’s en van elkaar te leren. Via je eTwinning-account op het European School Education Platform (ESEP) krijg je toegang tot deze activiteiten.

Wil je een nascholing volgen in binnen- en/of buitenland? Bekijk hier het aanbod.

Wat is het voordeel voor mij als leerkracht?

Naast de projecten en activiteiten biedt eTwinning ook erkenning aan leerkrachten. Het nationaal en Europees kwaliteitslabel en de jaarlijkse wedstrijd, de eTwinning Awards, zet de goede projecten in de kijker. Hiermee willen we het werk van de leerkrachten en leerlingen erkennen.

Ook onderstaande voordelen ervaar en ontwikkel je dankzij eTwinning:

  • Digitale vaardigheden
  • eSafety in de praktijk
  • Innovatieve en creatieve pedagogische benaderingen
  • Permanente professionele ontwikkeling
  • Samenwerkend leren met Europese collega’s
  • Motivatieboost voor zowel jezelf als de leerlingen

Is jouw school zeer actief in internationalisering? Vraag dan snel een eTwinning School Label aan en zet jouw school extra in de kijker.

Welke online tools kan ik gebruiken in een eTwinning-project?

De kwaliteit van een eTwinning-project wordt niet gemeten op basis van het aantal of de moeilijkheidsgraad van de tools waarmee je werkt. Toch vinden veel leerkrachten en leerlingen het prettig te werken met (gratis) digitale middelen.

Daarom bieden we een overzicht van online tools aan die makkelijk inzetbaar zijn in een eTwinning-project. Bij elke tool vind je een korte uitleg en een suggestie om ermee aan de slag te gaan in je project.

Staat jouw vraag niet tussen deze FAQ? Contacteer de nationale helpdesk en krijg zo snel mogelijk een antwoord.

 

Presentatie met uitleg en links