eTwinning Vlaanderen reikt elk jaar kwaliteitslabels en awards uit aan projecten die voldoen aan bepaalde nationale/Europese voorwaarden. Op die manier kan je positieve aandacht genereren voor jouw project/school en bovendien kan je er leuke prijzen mee winnen.

Ben je van plan om een eTwinning-project op te starten? Bekijk dan onze checklist met links naar nuttige info en tools. Je kan ook de checklist in een Word-document vinden zodat je zelf kan afvinken welke stappen je al genomen hebt. Zo ben je er ook zeker van dat je op het einde van volgend schooljaar een Nationaal Kwaliteitslabel kan aanvragen.

Welke soort labels bestaan er?

  • Nationaal kwaliteitslabel (NQL): Elk jaar krijgen alle leerkrachten die een eTwinning-project hebben opgestart de vraag om een aanvraag in te dienen voor een Nationaal Kwaliteitslabel. Je moet zo’n Nationaal kwaliteitslabel zelf aanvragen via ESEP: ga naar je project en klik op de knop ‘Awards and prizes’. Een externe Vlaamse jury reikt onder leiding van je NSO (National Support Organisation) deze labels uit.

  • eTwinning Awards: Uit alle Vlaamse eTwinning-projecten met en NQL kiest eTwinning Vlaanderen de projecten uit die een bijzondere Award verdienen. Er zijn 9 categorieën + een Award voor het beste Belgica-project.

  • Europees kwaliteitslabel (EQL): Je maakt kans op dit label wanneer je een Nationaal kwaliteitslabel hebt ontvangen. Je vraagt het Europees kwaliteitslabel dus niet zelf aan. Dit wordt door de Centrale Ondersteuningsdienst (eTwinning Europe) toegekend.

  • European eTwinning prizes: Kreeg je een EQL (European Qualtiy Label)? Dan kan je jouw project nog indienen als kandidaat voor een European prize! Dit moet je, zet zoals voor een Nationaal kwaliteitslabel zelf aanvragen via ESEP: ga naar je project en klik op de knop ‘Awards and prizes’.

  • eTwinning School Label: Dit label is twee jaar geldig en moet je zelf aanvragen. Je zal van je NSO een bericht krijgen indien jouw school in aanmerking komt voor een School label.

What’s in it for me?

  • Meer mogelijkheden om internationalisering verder te ontwikkelen op jouw school;
  • Meer mogelijkheiden tot internationaal netwerken;
  • Meer zichtbaarheid van je internationale activiteiten;
  • Europese erkenning;
  • Elk project met een kwaliteitslabel of Award krijgt een mooie prijs;

Met wie kan je een project opstarten als je een label, award of prijs wil winnen?

  • Met partners uit andere eTwinning-landen: met een internationaal project kan je een Nationaal Kwaliteitslabel (NQL) aanvragen en meedingen voor de eTwinning Awards (in Vlaanderen) en de European Quality labels en prizes.

  • Met partners uit de Franstalige of Duitstalige gemeenschap: met een nationaal project kan je geen NQL op ESEP krijgen, maar je kan wel een Belgica-kwaliteitslabel krijgen en een award winnen uitgereikt door eTwinning Vlaanderen en het Prins Filipfonds.

  • Met Vlaamse partners. Dit kunnen ook collega’s van jouw eigen school zijn, bijvoorbeeld om als nascholing met de TwinSpace te leren werken. Met projecten waarbij enkel Vlaamse leerkrachten betrokken zijn, kan je geen labels, awards of prijzen winnen.

LET OP! Wanneer je een eTwinning-project registreert op het platform moet je meteen jouw partner geven. Je kan de founder en co-founder nadien niet meer aanpassen.

Dit heeft als gevolg dat als je een project opstart met 2 Belgische leerkrachten en er wordt later een Europese partner toegevoegd, het project toch een nationaal project blijft en niet in aanmerking komt voor een NQL of Europese prijzen!

Lees meer op het European School Education Platform!

Op ESEP kan je meer info vinden over de erkenning voor je werk als eTwinner.