Heb jij de weg al gevonden naar de e-acties van Epos? Naast eTwinning kan je je project versterken met Europass, Euroguidance en/of EPALE!

Heb je een Erasmus+ project lopen of ben je van plan er eentje aan te vragen? Denk er dan zeker aan om de e-acties eTwinning, Europass, Euroguidance en/of EPALE in te schakelen om de organisatie van je project makkelijker te maken, de uitwerking te verdiepen en de meerwaarde voor de deelnemende leerlingen en leerkrachten nog te vergroten.

Door eTwinning te integreren in verschillende fasen van je Erasmus+ project, kun je niet alleen de samenwerking verbeteren, maar ook de zichtbaarheid en duurzaamheid van de resultaten vergroten. Je project wordt nog inclusiever omdat iedereen, ook leerlingen en collega’s die niet meegaan op mobiliteit, de projectactiviteiten kunnen volgen en eraan deelnemen.

Mogelijkheden op een rijtje

  • Partners vinden en partnerschappen opbouwen: Gebruik eTwinning als platform om partners te vinden voor je Erasmus+ project. Dit vergemakkelijkt de communicatie en samenwerking tussen deelnemende organisaties.
  • Voorbereidende fase: Gebruik eTwinning om voorafgaand aan het Erasmus+ project ideeën en doelen te bespreken. Dit helpt bij het afstemmen van verwachtingen en het creëren van een gezamenlijke visie.
  • Digitale samenwerkingstools: Maak gebruik van de diverse digitale samenwerkingstools op eTwinning om gemakkelijk informatie uit te wisselen, gezamenlijke documenten te maken en online vergaderingen te houden.
  • Projectplanning en -monitoring: Gebruik eTwinning voor het opstellen van een gedetailleerd projectplan en om de voortgang van verschillende activiteiten te volgen. Dit verhoogt de efficiëntie en zorgt voor een gestructureerde aanpak.
  • Kennisdeling: Maak gebruik van de eTwinning-community om ervaringen te delen, vragen te stellen en ideeën op te doen van andere projectdeelnemers. Dit verrijkt het project met diverse perspectieven.
  • Evaluatie en reflectie: Gebruik eTwinning om evaluaties en reflecties binnen het project te delen. Dit helpt bij het identificeren van succesfactoren en verbeterpunten voor toekomstige activiteiten.
  • Promotie van resultaten: Publiceer de resultaten van het Erasmus+ project op het eTwinning-platform (in een TwinSpace of een groep) om een breder publiek te bereiken en de impact van het werk te vergroten.

Wat met externe partners die niet verbonden zijn aan het leerplichtonderwijs of de lerarenopleiding?

Het eTwinning-portaal biedt de perfecte omgeving voor de innovatieve en interactieve verrijking van de projectactiviteiten tussen scholen. Er zijn echter Erasmus+ projecten met partners die niet in aanmerking komen voor het gebruik van eTwinning: je kan immers enkel een eTwinning-account aanmaken als je verbonden bent aan het leerplichtonderwijs of de lerarenopleiding.

De partners uit het onderwijs kunnen een eTwinning-account aanmaken en zo het project met TwinSpace registreren. Partners zonder eTwinning-account kunnen uitgenodigd worden en deelnemen als gasten met beperkte capaciteiten.

Disseminatie van je Erasmus+ project via eTwinning-groepen

  • eTwinning-groepen zijn virtuele plaatsen waar eTwinners met gelijkaardige interesses elkaar kunnen ontmoeten en kunnen samenwerken. Je kan dit dus ook gebruiken voor de disseminatie van je project, maar zo’n groepen zijn niet voor iedereen toegankelijk: je moet er minstens een ESEP-account voor hebben. Dit is dus een goeie tool om je project te dissemineren binnen het Europese platform. Wil je je project ook eenvoudig en onbeperkt aan de hele buitenwereld tonen, dan zou je bijvoorbeeld een Google sites kunnen maken.
  • Groepen kunnen, afhankelijk van de instellingen die door jou als beheerders werden ingesteld, toegankelijk zijn voor
    • alle geregistreerde gebruikers van het European School Education Platform (ESEP)
    • alleen eTwinners
    • alleen uitgenodigde personen (maar deze moeten dan ook een ESEP-account hebben)
  • Lees op onze IT-tools website meer over tips & tools die je kan gebruiken voor de verspreiding van je eTwinning- & Erasmus+ project. De volgende twee tips geven we je al graag mee
    • Via ESEP: heb je een bijzonder Erasmus+ project uitgewerkt waarin eTwinning op een vlotte wijze werd geïntegreerd? Laat het ons weten en wij geven alle informatie graag door aan CSS (Central Support Service) om er op ESEP een artikel over te laten verschijnen. Lees hier het artikel over ‘Construct Europe’, een eTwinning-project met mobiliteiten dat door 4 eTwinning-ambassadeurs op poten werd gezet.
    • Via de website van eTwinning Vlaanderen: laat ons weten welk project je op poten hebt gezet en waarmee je anderen wil inspireren. Vertel ons je verhaal en wij delen het graag op onze website. Via onderstaande forms kan je ons laten weten waar je project over gaat of welk verhaal je wil delen met de eTwinning-community. Wij nemen dan gauw contact met je op.

Kijk snel hoe je de andere e-acties kan inzetten!

     

Ben je een beginnend eTwinner en heb je weinig tot geen ervaring met internationalisering via eTwinning? Dankzij dit Europees platform kan je (online) samenwerken met een andere klas in Europa. Lees zeker onze FAQ en kom meer te weten over deze fantastische community. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet en stuur ons een mailtje via etwinning@epos-vlaanderen.be of zoek ons op via sociale media.