Heb jij de weg al gevonden naar de e-acties van Epos? Naast eTwinning kan je je project versterken met Europass, Euroguidance en/of EPALE!

Heb je een Erasmus+ project lopen of ben je van plan er eentje aan te vragen? Denk er dan zeker aan om de e-acties eTwinning, Europass, Euroguidance en/of EPALE in te schakelen om de organisatie van je project makkelijker te maken, de uitwerking te verdiepen en de meerwaarde voor de deelnemende leerlingen en leerkrachten nog te vergroten.

Door eTwinning te integreren in verschillende fasen van je Erasmus+ project, kun je niet alleen de samenwerking verbeteren, maar ook de zichtbaarheid en duurzaamheid van de resultaten vergroten. Je project wordt nog inclusiever omdat iedereen, ook leerlingen en collega’s die niet meegaan op mobiliteit, de projectactiviteiten kunnen volgen en eraan deelnemen. Zo zorg je met eTwinning voor een nog inclusiever project!

Praktische voorbeelden voor het lager, secundair en hoger onderwijs

  • GO! De Driesprong uit Maldegem (Lager Onderwijs) combineert vaak eTwinning en Erasmus+: zo kunnen alle kinderen deelnemen aan het project en niet enkel de leerlingen die deelnemen aan de mobiliteiten. Hier lees je meer over hun sprookjesproject waarbij ze de activiteiten die ze online samen opstartten, tijdens de mobiliteiten praktisch uitvoerden.

  • Lees hier een voobeeld uit Sint-Paulus Herzele (Secundair onderwijs) met het project ‘Speak up!’.

  • Ook voor het Hoger Onderwijs is er de mogelijkheid om eTwinning en Erasmus+ te combineren. Lees hier het verhaal van Els Leijsen van UCLL met het project ‘I CO-COPE: Inclusion through interprofessional COllaboration in a Community Of Practice in Education’.

Mogelijkheden op een rijtje

  • Partners vinden en partnerschappen opbouwen: Gebruik eTwinning als platform om partners te vinden voor je Erasmus+ project. Dit vergemakkelijkt de communicatie en samenwerking tussen deelnemende organisaties. TIP: meld je aan bij ESEP en ga naar ‘Connect’.
  • Voorbereidende fase: Gebruik eTwinning om voorafgaand aan het Erasmus+ project ideeën en doelen te bespreken. Dit helpt bij het afstemmen van verwachtingen en het creëren van een gezamenlijke visie. TIP: gebruik hiervoor een groep of een TwinSpace (zie verder).
  • Projectplanning en -monitoring: Gebruik eTwinning voor het opstellen van een gedetailleerd projectplan en om de voortgang van verschillende activiteiten te volgen. Dit verhoogt de efficiëntie en zorgt voor een gestructureerde aanpak.
  • Digitale samenwerkingstools: Maak gebruik van de diverse digitale samenwerkingstools op eTwinning om gemakkelijk informatie uit te wisselen, gezamenlijke documenten te maken en online vergaderingen te houden. TIP: bekijk onze IT-tools pagina om inspiratie op te doen.
  • Kennisdeling: Maak gebruik van de eTwinning-community om ervaringen te delen, vragen te stellen en ideeën op te doen van andere projectdeelnemers. Dit verrijkt het project met diverse perspectieven. TIP: Sluit je aan bij rooms of groepen die over topics gaan die jou interesseren (zie verder).
  • Evaluatie en reflectie: Gebruik eTwinning om evaluaties en reflecties binnen het project te delen. Dit helpt bij het identificeren van succesfactoren en verbeterpunten voor toekomstige activiteiten. TIP: gebruik hiervoor een groep of een TwinSpace (zie verder) en zet één of meerdre pagina’s openbaar zodat ook geïnteresseerden die gaan ESEP-account hebben jouw project kunnen volgen.
  • Promotie van resultaten: Publiceer de resultaten van het Erasmus+ project op het eTwinning-platform (in een ‘Room’ een ‘group’ of een TwinSpace) om een breder publiek te bereiken en de impact van het werk te vergroten. TIP: Zet één of meerdre pagina’s openbaar zodat ook geïnteresseerden die gaan ESEP-account hebben jouw project kunnen volgen.

Wat met externe partners die niet verbonden zijn aan het leerplichtonderwijs of de lerarenopleiding?

Het eTwinning-portaal biedt de perfecte omgeving voor de innovatieve en interactieve verrijking van de projectactiviteiten tussen scholen. Er zijn echter Erasmus+ projecten met partners die niet in aanmerking komen voor het gebruik van eTwinning: je kan immers enkel een eTwinning-account aanmaken als je verbonden bent aan het leerplichtonderwijs of de lerarenopleiding.

De partners uit het onderwijs kunnen een eTwinning-account aanmaken en zo het project met bijhorende TwinSpace registreren. Partners zonder eTwinning-account kunnen uitgenodigd worden en deelnemen als gasten met beperkte capaciteiten. De gasten hoeven geen eTwinning-account te hebben, maar moeten wel geregistreerd zijn op ESEP!

TIP: Zet één of meerdere pagina’s van je groep of TwinSpace openbaar zodat ook geïnteresseerden die geen ESEP-account hebben jouw project kunnen volgen. Zij kunnen geen lid worden van de groep of TwinSpace, maar kunnen de pagina’s die publiek gemaakt zijn voor iedereen op het internet, wel bekijken.

Disseminatie van je Erasmus+ project via eTwinning rooms, groepen en/of TwinSpaces

Meld je aan op ESEP en ga naar ‘eTwinning’ en kies in het drop down-menu ‘My eTwinning’ om nar je rooms, groups en projects te gaan.

Via het drop down-menu in je profiel kan je meteen naar je TwinSpaces gaan.

Let op! Wie rooms wil bezoeken, lid worden en de inhoud wil zien, moet zich registreren op het European School Education Platform (ESEP). Wie groepen of TwinSpaces wil bezoeken en de inhoud wil zien, kan dit indien de instelling door de eigenaar van de groep of TwinSpace zo werden ingesteld. Wil je lid worden van een groep of TwinSpace? Dan moet je je wel registreren op het European School Education Platform (ESEP). Leerlingen zijn een uitzondering: leerkrachten voegen hun leerlingen toe aan de TwinSpace van het project. Dit kan niet bij rooms en groepen.

TIP: Zet één of meerdere pagina’s van je groep of TwinSpace openbaar zodat ook geïnteresseerden die geen ESEP-account hebben jouw project kunnen volgen. Zij kunnen geen lid worden van de groep of TwinSpace, maar kunnen de pagina’s die publiek gemaakt zijn voor iedereen op het internet, wel bekijken.

Rooms

  • eTwinning-rooms zijn virtuele plaatsen waar eTwinners met gelijkaardige interesses elkaar kunnen ontmoeten. Let wel op! Rooms zijn niet voor iedereen toegankelijk: je moet er minstens een ESEP-account voor hebben. Rooms zijn daarom niet de ideale manier om je project te dissemineren.
  • Rooms worden wel eens ‘online leraarskamers’ genoemd. Je hebt er toegang tot een forum en de optie om online meetings te houden. Deze meetings kunnen georganiseerd worden voor de leden van de room, maar je kan deze ook openbaar zetten voor alle eTwinners. Je kan er ook documenten (‘files’) upoaden.
  • Rooms kunnen, afhankelijk van de instellingen die door jou als beheerders werden ingesteld, toegankelijk zijn voor
    • alle geregistreerde gebruikers van het European School Education Platform (ESEP)
    • alleen eTwinners
    • alleen uitgenodigde personen: via de link naar de room krijgen deze toegang indien ze aangemeld zijn bij ESEP.
  • Als je een room aangemaakt hebt, dan kan je meteen aan de slag. Deze hoeft niet goedgekeurd te worden door de Europese CSS (Central Support Service) of je NSO (Vlaams National Support Organisation).

Groepen

  • Net als rooms zijn eTwinning-groepen virtuele plaatsen waar eTwinners met gelijkaardige interesses elkaar kunnen ontmoeten en kunnen samenwerken. Je kan dit dus ook gebruiken voor de disseminatie van je project. Om lid te worden van een groep moet je minstens een ESEP-account hebben. Wel kan je de zichtbaarheid van de pagina’s van je groep aanpassen. Zo kan je één of meedere pagina’s toegankelijk maken voor iedereen op het internet. Zo wordt een groep een ideale manier om je project te dissemineren en te verspreiden. Je kiest zelf welke informatie besloten blijft en welke publiek mag gaan.
  • In groepen heb je ongeveer dezelfde mogelijkheden als in TwinSpaces: naast een forum en de optie om online meetings te houden, kan je ook pagina’s aanmaken (‘pages’) en materiaal uploaden (verdeeld in secties ‘Images’, ‘videos’ en ‘files’).
  • De inhoud van groepen is alleen toegankelijk voor de leden, tenzij deze (in de vorm van pagina’s) op internet wordt gepubliceerd (dit kan je per pagina aanpassen). In het onderdeel ‘leden/members’ kan je de leden van de groep bekijken, uitnodigen en beheren. Groepen kunnen, afhankelijk van de instellingen die door jou als beheerders werden ingesteld, toegankelijk zijn voor
    • alle geregistreerde gebruikers van het European School Education Platform (ESEP)
    • alleen eTwinners
    • alleen uitgenodigde personen
    • iedereen op het internet
  • Als je een groep aangemaakt hebt, dan moet je even wachten alvorens je aan de slag kan gaan. Een groep moet goedgekeurd worden door de Europese CSS (Central Support Service). Je mag bijvoorbeeld geen groep maken die gericht is op het zoeken naar partners. Daar kan je een room voor gebruiken of de ‘connect’ functie op ESEP.
  • Rollen in de groepen:
    • Administrator / beheerder: kan alles bewerken en verwijderen
    • Member / Lid: kan alleen de eigen inhoud bewerken en verwijderen
    • Moderator: hebben dezelfde rechten als de beheerders, maar zijn enkel geregistreerde gebruikers van ESEP (en dus niet van eTwinning).
    • Expert: kan deelnemen aan alle activiteiten, maar kan de gegevens van de groep niet wijzigen en geen nieuwe leden uitnodigen. Groepen kunnen experts ontvangen om bijvoorbeeld online workshops te organiseren via online vergaderingen. Ook experten moeten zich bij ESEP regisreren om aan de groep te kunnen deelnemen.

TwinSpaces

  • Wanneer je een eTwinning-project aanmaakt (via ‘My eTwinning’ – ‘Projects’) wordt er automatisch een TwinSpace aangemaakt. Dit is een beveiligde projectruimte, GDPR-proof, waar de leden van het project (zowel leerkrachten als leerlingen) samenwerken.
  • Leerkrachten en genodigden moeten een account hebben op het European School Education Platform (ESEP) en kunnen toegang krijgen tot een TwinSpace nadat ze zijn ingelogd op het ESEP. Je kan snel naar jouw TwinSpaces gaan via het menu dat opent door op je naam te klikken in de rechterbovenbalk en dan ‘Mijn TwinSpaces’ te selecteren.
  • In TwinSpaces heb je de meeste functies om samen te werken: naast een forum en de optie om online meetings te houden, kan je ook pagina’s aanmaken (‘pages’) en materiaal uploaden (verdeeld in secties ‘Images’, ‘videos’ en ‘files’). Je hebt ook een ‘lerarenbulletin’: een homepage waar je als leraar posts en updates kan plaatsen.
  • TwinSpaces kunnen, afhankelijk van de instellingen die door jou als beheerders werden ingesteld, toegankelijk zijn voor
    • alle geregistreerde gebruikers van het European School Education Platform (ESEP)
    • alleen eTwinners
    • alleen uitgenodigde personen (maar deze moeten dan ook een ESEP-account hebben)
    • iedereen op het internet
  • Je kan ook de pagina’s die je hebt aangemaakt, toegankelijk maken voor bepaalde deelnemers en er de bewerkings- en leesrechten van aanpassen. Zo kan je de zichtbaarheid van de pagina’s van je TwinSpace aanpassen. Maak één of meerdere pagina’s toegankelijk voor iedereen op het internet en maak van de TwinSpace een ideale manier om je project te dissemineren en te verspreiden. Je kiest dus zelf welke informatie besloten blijft en welke publiek mag gaan.
  • De inhoud van TwinSpaces is dus alleen beschikbaar voor de leden, tenzij deze (in de vorm van pagina’s) op internet wordt gepubliceerd. In het onderdeel ‘Leden’leden/members’ kan je de leden van de TwinSpace bekijken, uitnodigen en beheren. Om leden van een project te beheren, moet je naar het ‘Project’ zelf gaan. Klink daarvoor op ‘My eTwinning’ in het drop-down menu van ‘eTwinning’ en ga naar ‘My projects’.
  • Leden van een project zijn automatisch lid van de bijbehorende TwinSpace. Andere gebruikers kunnen rechtstreeks worden uitgenodigd voor de TwinSpace, maar deze gebruikers worden niet automatisch lid van het project, tenzij ze contactpersonen zijn en het hokje ‘available for eTwinning-projects’ in hun profiel hebben aangevinkt. Er verschijnt dan een pop-up met de vraag of ze het lid alleen willen toevoegen aan de TwinSpace of ook als projectlid.
  • Als je een project aanemaakt hebt, dan krijg je nog niet meteen toegang tot je project en bijhorende TwinSpace. Elk eTwinning-project moet goedgekeurd worden je NSO (Vlaams National Support Organisation). Dit duurt max 2 dagen. Je kan ons contacteren via eTwinning@epos-vlaanderen.be mochten er hier problemen mee zijn.
  • Rollen in de TwinSpace:
    • Administrartors / Beheerders van TwinSpaces kunnen:
      • Leden uitnodigen voor de TwinSpace als leerkrachten, leerlingen en andere gebruikers
      •  Gegevens van leerlingen exporteren vanaf de ledenpagina. Als leerlingen hun wachtwoord vergeten zijn, kan dit opnieuw ingesteld worden door de docent die hen heeft uitgenodigd.
      •  De rechten van leden wijzigen (wat ze wel en niet kunnen doen in de TwinSpace)
      •  Alles bewerken en verwijderen
    • Members / Leden: kunnen alleen hun eigen inhoud en de inhoud van hun leerlingen bewerken en verwijderen.
    • Pupil / Leerling: kan updates van gebruikers bekijken en becommentariëren, afbeeldingen en video’s toevoegen en alleen pagina’s bekijken.
    • Pupil administrator / Leerlingbeheerder: heeft dezelfde rechten als leerlingen, maar kan ook ‘gebruikersupdates / users’ updates’ toevoegen en pagina’s toevoegen/bewerken.
    • Expert: kan alleen deelnemen aan activiteiten, inclusief online vergaderingen, maar kan de belangrijkste elementen van de TwinSpace niet wijzigen of nieuwe leden uitnodigen.
    • Observer / Waarnemer – kan de inhoud van een TwinSpace zien, maar kan alleen bewerken als hij het recht heeft gekregen om te bewerken.
  • Alle leden kunnen de profielpagina’s van andere leden zien en zoeken, en met hen in contact komen: klik hiervoor op een profiel en op de blauwe ‘add contact’ button rechts.

De verschillen tussen TwinSpaces en groepen

eTwinning-groepen zijn virtuele plaatsen waar eTwinners met dezelfde interesses elkaar ontmoeten en samenwerken. Groepen zijn georganiseerd volgens specifieke onderwerpen of interessegebieden.

TwinSpaces zijn afgesloten ruimtes waarin je samen met je partners en leerlingen aan je project kan werken.

De belangrijkste verschillen zijn:

  • Het lerarenbulletin is enkel beschikbaar in de TwinSpace.
  • De rollen van de leden van groepen en TwinSpaces (zie boven)
  • Het samenwerken van en met leerlingen
 
      

          

Wij helpen je graag met de disseminatie van je project

  • Lees op onze IT-tools website meer over tips & tools die je kan gebruiken voor de verspreiding van je eTwinning- & Erasmus+ project. De volgende twee tips geven we je al graag mee
    • Via ESEP: heb je een bijzonder Erasmus+ project uitgewerkt waarin eTwinning op een vlotte wijze werd geïntegreerd? Laat het ons weten en wij geven alle informatie graag door aan CSS (Central Support Service) om er op ESEP een artikel over te laten verschijnen. Lees als voorbeeld hier het artikel over ‘Construct Europe’, een eTwinning-project met mobiliteiten dat door 4 eTwinning-ambassadeurs op poten werd gezet.
    • Via de website van eTwinning Vlaanderen: laat ons weten welk project (eTwinning of Erasmus+ in combinatie met eTwinning) je op poten hebt gezet en waarmee je anderen wil inspireren. Vertel ons je verhaal en wij delen het graag op onze website. Via onderstaande forms kan je ons laten weten waar je project over gaat of welk verhaal je wil delen met de eTwinning-community. Wij nemen dan gauw contact met je op.

Kijk snel hoe je de andere e-acties kan inzetten!

     

Ben je een beginnend eTwinner en heb je weinig tot geen ervaring met internationalisering via eTwinning? Dankzij dit Europees platform kan je (online) samenwerken met een andere klas in Europa. Lees zeker onze FAQ en kom meer te weten over deze fantastische community. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet en stuur ons een mailtje via etwinning@epos-vlaanderen.be of zoek ons op via sociale media.