Internationalisering met kleuters via eTwinning
Internationalisering met kleuters via eTwinning: tips en tricks voor kleuteronderwijzers
Het is niet makkelijk om met kleuters aan internationalisering te doen. eTwinning helpt je om Europa toch je kleuterklas binnen te brengen.
Het integreren van internationalisering in het kleuteronderwijs is een uitdaging, maar met de hulp van eTwinning wordt het eenvoudiger om Europa je klas binnen te brengen. eTwinning biedt een platform voor samenwerking tussen scholen in Europa, waardoor kleuters op een speelse manier in contact kunnen komen met verschillende culturen en talen. Hier zijn enkele tips en tricks voor kleuteronderwijzers die met hun kleuters willen samenwerken met een klas elders in Europa via eTwinning.
Om van start te gaan met eTwinning heb je een account nodig op ESEP (het European School Education Platform) waar eTwinning een onderdeel van is. Wanneer je op ESEP bent geregistreerd, dan klik je op eTwinning om daar een account aan te maken. Hoe je dit allemaal precies moet doen, lees je hier.
Ben je op zoek naar inspiratie? Wil je graag eens zien hoe een eTwinning-project opgebouwd wordt? Hier vind je uitgewerkte eTwinning-projecten voor kleuters.

1. Jouw lesdoelen en lesvoorbereiding zijn je start!
Je vertrekt altijd van je leerdoelen. Je doet heel veel met je kleuters, elke dag weer. Je kan de projecten die je al uitgewerkt hebt, gebruiken als basis vor je eTwinning-project. het enige wat je nog nodig hebt, is een partner.
Bekijk onze tips voor het vinden van een partner.
2. Keep it small and simple!
Start met eenvoudige projecten die passen bij het niveau van kleuters: dit doe je ongetwijfeld al tijdens je lessen. je hoeft het warm water niet opnieuw uit te vinden. Denk aan het uitwisselen van tekeningen, liedjes of korte video’s waarin de kinderen zichzelf voorstellen. Eenvoudige activiteiten helpen om de kinderen vertrouwd te maken met het idee van internationale samenwerking zonder hen te overweldigen.
Een eTwinning-project kan 1 activiteit of een dag duren. Het kan weken of maanden verder gaan, maar dat hoeft helemaal niet. Je kan eenvoudig van start met het sturen van kerst- en nieuwjaarswensen.
3. Gebruik visuele en auditieve materialen
Kleuters leren veel door te zien en te horen. Maak gebruik van visuele en auditieve hulpmiddelen zoals foto’s, video’s en liedjes.
4. Introduceer basiswoorden en -zinnen in een andere taal
Als je samenwerkt met een klas in Nederland, zullen de kleuters elkaar kunnen begrijpen tijdens bv een online meeting. Werk je samen met een ander land? Leer je kleuters enkele basiswoorden en -zinnen in de taal van de partnerschool. Dit kan een leuke en interactieve manier zijn om taalvaardigheden te ontwikkelen en tegelijkertijd respect en interesse in een andere cultuur te bevorderen.
Laat hen gebruik maken van tekeningen, afbeeldingen, iets uitbeelden, filmpjes… om met elkaar te communiceren. Jullie zijn er als leerkracht bij om te begeleiden en te vertalen.
5. Maak gebruik van de thema’s die je al in de klas gebruikt
In de klas werk je wellicht ook met thema’s, en deze zelfde thema’s, waarmee je je leerdoelen bereikt, kan je perfect gebruiken voor eTwinning-projecten. Ook in andere landen worden dezelfde thema’s gebruikt.
Het is leuk om rondt thema’s die dicht bij de belevingswereld van kleuters liggen, zoals seizoenen, feestdagen, of dieren samen te werken. Je kan met de kleuters op ontdekking gaan en samen leren hoe het eraan toegaat in andere landen: welke feestdagen worden er gevierd? Hoe ziet een typische klasdag eruit? Kunnen ze het dier raden dat de andere kinderen uitbeelden? Is dat een boerderijdier?
6. Gebruik digitale tools
Maak gebruik van digitale tools om de interactie tussen de klassen te versterken. Zorg ervoor dat je de tools kiest die het best passen bij de leeftijd en vaardigheden van je kleuters. Digitale tools (voor kleuters) vind je hier.
Je kan ook gebruik maken van online vertaalhulpmiddelen om eenvoudige zinnen of woorden te vertalen als dat nodig is.
Lees er ook meer over op de website van Kenniscentrum Digisprong. Ze verwijzen er ook naar onze website waar je verhalen vindt van kleuteronderwijzers die een eTwinning-project opgestart zijn met hun kleuters.
Boeiende lectuur vind je ook op de site van veranderwijs.nu: 5 misvattingen over digitalisering in de kleuterklas. ‘Al in de kleuterklas starten met ICT-vaardigheden, waarom is dat nodig? En hoe zet je technologie daar zinvol in, zodat kleuters ook echt leren?’ Hanne Rosius en Jochen Didden (PXL-Education) buigen zich over 5 vaak gehoorde misvattingen. “Gooi die virtuele dobbelsteen maar meteen overboord.”
Lees ook de tips van het Kenniscentrum Digisprong – Onderwijs Vlaanderen: ‘ICT in de kleuterklas? Tuurlijk!’
7. Plan regelmatige interacties via online meetings, (digitale) postkaarten of uitwisselen van filmpjes
Plan regelmatige interacties met de partnerschool, zoals online meetings, (digitale) postkaarten. Dit zorgt voor continuïteit in de samenwerking en helpt de kleuters om een band op te bouwen met hun leeftijdsgenoten in een ander land. Het vergroot ook de betrokkenheid van de kleuters en stelt hen in staat om gezichtsuitdrukkingen en non-verbale communicatie te begrijpen.
8. Betrek de ouders
Informeer ouders over het eTwinning-project en moedig hen aan om betrokken te zijn. Dit kan door hen te vragen om te helpen met activiteiten of door hen uit te nodigen voor speciale evenementen. Misschien willen ze ook wel eens de parterklas uit een ander land zien tijdens een online meeting, of een filmpje van een gezamenlijk werkje van de kleuters.
9. Wees flexibel en geduldig
Flexibiliteit en geduld zijn essentieel bij het werken met kleuters en internationale partners. Dingen kunnen anders lopen dan gepland, en dat is oké. Het belangrijkste is dat de kinderen genieten van het proces en iets leren over andere culturen.
10. Vier successen!
Vier ook de kleine successen en mijlpalen met je kleuters. Dit kan het voltooien van een gezamenlijke activiteit zijn of het leren van een nieuw woord in een andere taal. Door successen te vieren, motiveer je de kinderen en maak je het leerproces leuker.
Geef je kleuters een diploma na het afronden van een eTwinning-project. Een template in Canva vind je hier.
11. Reflecteer en evalueer
Neem de tijd om met de kleuters te reflecteren op wat ze hebben geleerd en ervaren. Bespreek wat ze leuk vonden en wat ze graag nog eens zouden willen doen. Deze evaluaties helpen om toekomstige projecten te verbeteren en af te stemmen op de interesses van de kinderen.
Was het project geslaagd? Aarzel dan niet om het goede te behouden en het minder goede aan te passen of overboord te gooien.
Kon je goed samenwerken met je partners? Hou contact met de betrouwbare partners en vraag hen of ze hetzelfde of een ander project ook met jou willen uitwerken. Was het contact troebel? Dan kan je deze partner laten vallen. Dat is niet erg. Je houdt niet aan elk eTwinning-project een goede en betrouwbare partner over.
Met deze tips en tricks kan eTwinning een waardevolle en verrijkende ervaring worden voor zowel de kleuters als de onderwijzers. Door Europa de kleuterklas binnen te brengen, bereiden we onze jongste leerlingen voor op een wereld waarin samenwerking en begrip tussen verschillende culturen centraal staan.
Heb je vragen of problemen? Wij staan altijd klaar om je te helpen! Mail naar eTwinning@epos-vlaanderen.be en we helpen je zo snel mogelijk.
Heb je ook zin om samen te werken met een klas elders in Europa? Heb je nog geen eTwinning-account? Hier vind je hoe je je kan registreren. Mocht je problemen ondervinden, mail dan naar eTwinning@epos-vlaanderen.be en we nemen gauw contact met je op.