In de opmaat naar het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie in 2024, zet de stad Mechelen zich schrap voor een buitengewoon stadsfestival. Het culturele en sociaal gedreven evenement wordt nog specialer door de betrokkenheid van vier enthousiaste eTwinning-ambassadeurs uit Mechelen, Ilse Delo, Tim Glorieux, Steven Van der Taelen, en Inge De Cleyn. Samen met het stadsbestuur hebben zij in nauwe samenwerking besloten een ambitieuze verbinding met het onderwijs te creëren gedurende het schooljaar 2023-2024.

Lees hun verhaal ook op ESEP (het European School Education Platform; de thuisbasis van eTwinning).

‘Construct Europe’ activiteiten

Om het project Construct Europe 2024 te lanceren, hebben onze eTwinners al boeiende activiteiten georganiseerd. Van een Partner Finding Webinar tot informatiesessies en Europa-leerkrachtendagen in Mechelen… ze hebben samengewerkt met educatieve partners om het bewustzijn over Europa te vergroten en een brug te slaan tussen het onderwijs en het aankomende stadsfestival. Dankzij hen leren de (onderwijs)partners hoe je met eTwinning de brug naar Europa kan oversteken!

Actieve betrokkenheid met ‘Construct Europe 2024’

In het kader van dit opwindende project ‘Construct Europe 2024’ heeft Inge in november een eerste activiteit met alle Europese partnerklassen gelanceerd: “Signs of Europe.” Deze activiteit moedigt leerlingen aan om te zoeken naar tekenen van Europa in hun eigen gemeenschap en buurt. Ze nemen foto’s en beschrijven de invloed die deze tekenen hebben op hun leven en toekomst. De verzamelde foto’s worden tentoongesteld op een groot prikbord, waar leerlingen feedback kunnen geven op elkaars beelden.

“Signs of Europe moedigt studenten aan om te zoeken naar tekenen van Europa in hun eigen gemeenschap en buurt, en zo de invloed daarvan op hun leven en toekomst te beschrijven.”

Onze eTwinning-ambassadeurs uit Mechelen staan altijd klaar om leerkrachten de kans te geven in te stappen in het ‘Construct Europe’ project. Hiermee krijgen ze niet alleen de mogelijkheid meer te leren over Europa, maar ook om eTwinning te ontdekken en te introduceren in hun lespraktijk. Hun expertise en toewijding vormen een waardevolle bron voor educatieve verrijking en internationale samenwerking. We moedigen leerkrachten van harte aan om deel te nemen en samen een leerrijke reis door Europa te ondernemen!