Enkele leerlingen en leerkrachten van het Immaculata Secundair Oostmalle beleefden een leerrijke week in Huddinge, Zweden. In het kader van hun Erasmus + project ECCHO – Exchange. Communication. Connexion. Huddinge. Oostmalle – stapten ze het vliegtuig op richting Stockholm. Hoewel de leerlingen en leerkrachten elkaar nog nooit in levende lijve ontmoet hadden, was het niet de eerste keer dat ze elkaar zagen en spraken. Dat gebeurde wel al, dankzij eTwinning.

Starten met eTwinning

De afgelopen twee jaar werkten de scholen al samen via eTwinning. Ze leerden elkaar kennen en voerden online activiteiten uit via het platform in het Frans en Engels. Zo bouwden ze onder andere een virtueel museum op en konden bezoekers de Zweedse en Belgische cultuur ontdekken. eTwinning is een ideaal startpunt om een internationaal project aan te vangen. Het is laagdrempelig en heel gebruiksvriendelijk voor zowel leerkrachten als leerlingen.

Uitwisseling, communicatie en verbinding

Zoals de titel al prijsgeeft, focust het project op uitwisseling, communicatie in vreemde talen en verbinding met jongeren uit een andere cultuur. De fysieke uitwisseling werd, na twee jaar online samenwerken via eTwinning, dan toch nog een feit. 15 Belgische leerlingen en drie leerkrachten trokken naar Huddinge om hun projectpartners in levende lijve te ontmoeten. Daar volgende ze lessen, namen ze deel aan workshops en gaven ze het beste van zichzelf tijdens een presentatie voor de Zweedse leerkrachten. De culturule component mocht uiteraard ook niet ontbreken. Samen met de leerlingen van het Huddingegymnasiet verkenden ze de Zweedse hoofdstad Stockholm en brachten ze een bezoek aan verschillende musea.

Of er vrienden gemaakt zijn voor het leven? Geen twijfel aan. En lang moesten ze elkaar niet missen, want enkele weken later keerden de rollen om en ontvingen de Oostmallenaren de Zweedse partners.