Breng Europa naar je klas! Ontdek eTwinning en Erasmus+ op 6 november 2024!

Ben je klaar om jouw klaslokaal te transformeren tot een bruisend Europees centrum waarin zowel jij als als je leerlingen zich als een vis in het water voelen? Zet dan 6 november 2024 zeker in je agenda! Op deze inspirerende en educatieve dag kan je eTwinning en Erasmus+ leren kennen in het Virginie Lovelinggebouw in Gent.

Wat mag je verwachten?

  • Een inspirerende keynote over het eTwinning-jaarthema ‘wellbeing@schools’. De ontwikkelaars van de app ‘Appwel’ stellen hun project voor, leggen uit wat het belang is van welbevinden op school en waarom het belangrijk is om dit welbevinden te meten. Ze geven uitleg bij de verschillende fases bij de ontwikkeling van de app en de gebruiksresultaten.

  • Prijsuitreikingen 2024: Nationale eTwinning kwaliteitsabels, de EITA-award (European Innovative Teaching Award) en het Europees Talenlabel (Europese prijs ter aanmoediging van innovatieve taalprojecten). Interesse in deze awards? Je kan de infosessie ‘Innovatie wordt beloond: inspiratiesessie Talenlabel en EITA awards’ volgen van 13u30 tot 14u30. Laat je inspireren door de award-winnaars!

  • Workshops op maat: Of je nu een beginnende ontdekker bent of een doorgewinterde professional, onze workshops over eTwinning en Erasmus+ zullen je (verder) op weg helpen. Ontdek de eindeloze mogelijkheden om jouw klas te verbinden met scholen over heel Europa en verrijk je onderwijs met internationale perspectieven. Je kiest in de voormiddag één workshop en in de namiddag kan je 2 workshops kiezen. Er zijn workshops die de focus op eTwinning leggen en workshops waarin je meer kan leren over Erasmus+.
  • Tijdens de workshops in de voormiddag leer je hoe je eTwinning- en/of Erasmus+ projecten kan opstarten en uitwerken. De eTwinning-workshops worden gegeven door eTwinning-ambassadeurs, ervaren leerkrachten die de kneepjes van het eTwinnen perfect in de vingers hebben.
  • Workshops tussen 10u45 en 11u45:
    • WS 1 eTwinning voor starters: eTwinning-ambassadeurs Trui De Vos (leerkracht secundair onderwijs) en Benjamin Plas (directeur lager onderwijs) leggen in ‘eTwinning voor starters’ op een eenvoudige en praktische manier uit hoe je met eTwinning aan de slag kan gaan in je klas. Ze geven voorbeelden uit eigen ervaring voor het lager én secundair onderwijs.
    • WS 2 eTwinning voor gevorderden: eTwinning-ambassadeurs Evy Sierens (leerkracht en coördinator Internationalisering lager onderwijs) en Joris Van Meerhaezghe (leerkracht secundair onderwijs) tonen eTwinners die al wat ervaring hebben hoe ze nog een stap verder kunnen gaan en hoe ze leerlingen extra kunnen uitdagen in ‘eTwinning als uitdaging voor gevorderden‘. 
    • WS 3 Erasmus+ voor starters: Jan Ceulemans, consulent basis-en secundaire scholen, legt je in ‘Erasmus+ voor schoolonderwijs: starters‘ haarfijn uit hoe je een Erasmus+ project kan opstarten in het school- en beroepsonderwijs. 
    • WS 4 Digitale tools om in te op welbevinden en motivatie: Inge De Cleyn, ervaren eTwinning-ambassadeur, pedagogisch ICT-coördinator en vrouw achter Klasveren VZW toont je hoe je aandacht kan geven aan welbevinden tijdens je eTwinning-project. Niet eenvoudig als je werkt op afstand én in een internationale context. Maar eTwinning zou eTwinning niet zijn als we ook hier geen e-oplossing voor vinden. Tijdens deze workshop bekijken we enkele digitale toepassingen waarmee je kan inzetten op welbevinden en motivatie tijdens je project. Toepassingen die aan bod komen zijn Microsoft Reflect, Wooclap, Classdojo en Genially. Thema’s die aan bod komen zijn:
      • een digitale check-in en check-out
      • motiverende interactie
      • werken in een veilige en positieve omgeving
      • gamification

  • De workshops in de namiddag leggen de nadruk op good practices en voorbeelden. De workshop ‘Erasmus+ voor starters’ wordt nog eens herhaald.
  • Workshops tussen 13u30 en 14u30:
    • WS 5 Well-being in eTwinning-projecten: Elleny Hinaert (leerkracht secundair onderwijs) heeft ervaring met eTwinning-projecten over het thema welbevinden. Zij werkt ook vakoverschrijdend samen met collega’s binnen haar eigen school om de eTwinning-projecten vorm te geven en uit te werken. ‘Actes des gentillesse’ is een Belgica-project: een project samen met leerkrachten en leerlingen uit de Franstalige en Duitstalige gemeenschap. Dat kan immers ook met eTwinning!
    • WS 6 Well-being in Erasmus+ projecten: Het Daiverse is een small scale Erasmus+ KA2 project met partners uit België, Oostenrijk en Slovakaije. In dit project onderzoeken de deelnemers hoe digitale tools die gebruik maken van artificiële intelligentie, diverse aspecten van inclusie kunnen ondersteunen. Het project wil verder kijken dan de deelnemende scholen en een breed publiek van Europese leerkrachten uitnodigen op webinars en een online cursus. Verdere info: daiverse.eu. In de workshop leer je meer over diverse aspecten van inclusie, maar kom je vooral te weten hoe bepaalde tools, zoals bijvoorbeeld chatbots, kunnen ingezet worden in de klas en daarbuiten.
    • WS 7 Innovatie wordt beloond: inspiratiesessie Talenlabel en EITA awards: Wist je dat je met je Erasmus+- of eTwinningproject in de prijzen kan vallen? ETwinning- of Erasmus+ projecten die innovatief en creatief omgaan met taal en meertaligheid maken kans op het Europees Talenlabel. Innovatieve Erasmus+ projecten kunnen meedingen naar de European Innovative Teaching Award, afgekort als EITA. Winnaars van beide awards worden ook beloond met een mooie geldprijs. Tijdens deze sessie stellen enkele winnaars van het Europees Talenlabel en de EITA awards hun project voor. Op die manier willen ze jullie inspireren en enthousiasmeren. Wie weet sleep jij in de toekomst wel één van deze awards in de wacht.  
    • WS 8 Erasmus+ voor starters: Jan Ceulemans, consulent basis-en secundaire scholen, legt je in ‘Erasmus+ voor schoolonderwijs: starters‘ haarfijn uit hoe je een Erasmus+ project kan opstarten in het school- en beroepsonderwijs. 
  • Workshops tussen 14u45 en 15u45:
    • WS 9 Well-being in eTwinning-projecten: Elleny Hinaert (leerkracht secundair onderwijs) heeft ervaring met eTwinning-projecten over het thema welbevinden. Zij werkt ook vakoverschrijdend samen met collega’s binnen haar eigen school om de eTwinning-projecten vorm te geven en uit te werken. ‘Actes des gentillesse’ is een Belgica-project: een project samen met leerkrachten en leerlingen uit de Franstalige en Duitstalige gemeenschap. Dat kan immers ook met eTwinning!
    • WS 10 Well-being in Erasmus+ projecten: Het Daiverse is een small scale Erasmus+ KA2 project met partners uit België, Oostenrijk en Slovakaije. In dit project onderzoeken de deelnemers hoe digitale tools die gebruik maken van artificiële intelligentie, diverse aspecten van inclusie kunnen ondersteunen. Het project wil verder kijken dan de deelnemende scholen en een breed publiek van Europese leerkrachten uitnodigen op webinars en een online cursus. Verdere info: daiverse.eu. In de workshop leer je meer over diverse aspecten van inclusie, maar kom je vooral te weten hoe bepaalde tools, zoals bijvoorbeeld chatbots, kunnen ingezet worden in de klas en daarbuiten.
    • WS 11 Digitale tools om in te op welbevinden en motivatie: Inge De Cleyn, ervaren eTwinning-ambassadeur, pedagogisch ICT-coördinator en vrouw achter Klasveren VZW toont je hoe je aandacht kan geven aan welbevinden tijdens je eTwinning-project. Niet eenvoudig als je werkt op afstand én in een internationale context. Maar eTwinning zou eTwinning niet zijn als we ook hier geen e-oplossing voor vinden. Tijdens deze workshop bekijken we enkele digitale toepassingen waarmee je kan inzetten op welbevinden en motivatie tijdens je project. Toepassingen die aan bod komen zijn Microsoft Reflect, Wooclap, Classdojo en Genially. Thema’s die aan bod komen zijn:
      • een digitale check-in en check-out
      • motiverende interactie
      • werken in een veilige en positieve omgeving
      • gamification

Praktische informatie

  • Datum: 6 november 2024 van 9u (met ontbijtkoeken en koffie) tot 16u30
  • Locatie: Virginie Loveling gebouw, Gent (vlakbij station Sint-Pieters)
  • Thema: Internationalisering & Welbevinden op school met eTwinning en Erasmus+
  • Voertaal: Nederlands
  • Doelgroep: Onderwijspersoneel uit het kleuter-, lager en secundair onderwijs & lerarenopleiders / leraren-in-opleiding
  • Doel: Onderwijspersoneel op de hoogte brengen van de mogelijkheden om te internationaliseren op school met eTwinning en Erasmus+ waarbij de klemtoon op welbevinden op school ligt.
  • Inschrijving: Het inschrijvingsformulier vind je hier. Je zal bij inschrijving meteen de workshops van je keuze kunnen doorgeven. Bij je inschrijving kan je in de voormiddag 1 workshop en in de namiddag 2 workshops kiezen.
  • Kostprijs: Kosteloos. eTwinning maakt deel uit van het Erasmus+ programma dat gesubsidieerd wordt door de Europese Unie. Vervoer wordt niet terugbetaald. Vraag toestemming aan je directeur voor je je inschrijft voor deze inspiratiedag.
  • Deadline: Schrijf je in ten laatste op 25/10/2024.

Programma

Ben je een beginnend eTwinner en heb je weinig tot geen ervaring met internationalisering via eTwinning? Dankzij dit Europees platform kan je (online) samenwerken met een andere klas in Europa. Lees zeker onze FAQ en kom meer te weten over deze fantastische community. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet en stuur ons een mailtje via etwinning@epos-vlaanderen.be of zoek ons op via sociale media.