Bij eTwinning Vlaanderen houden we je graag op de hoogte van alle activiteiten die door eTwinning Europa worden georganiseerd. Van inspirerende workshops en uitdagende wedstrijden tot waardevolle feedbackmomenten voor en door leerkrachten en inspirerende praktijkvoorbeelden van succesvolle eTwinning-projecten.

Deze nieuwspagina is dé plek waar je altijd als eerste het laatste nieuws van de eTwinning Central Support Service (CSS) vindt. Of je nu op zoek bent naar nieuwe manieren om samen te werken, je leerlingen te inspireren of je eigen vaardigheden te verbeteren, eTwinning biedt een schat aan middelen en mogelijkheden.

In de kijker! Met GO! Basisschool De Driesprong bekijken hoe kleine en landelijke scholen hun werking kunnen versterken met eTwinning!

‘How can small and rural schools benefit from eTwinning?’ was de vraag die gesteld werd door de Europese Commissie. eTwinners uit GO! Basisschool De Driesprong werkten maar al te graag mee aan dit leerrijke filmpje boordevol informatie en tips. Kijk je mee? Lees het volledige verhaal hier!

Wie zijn de eTwinning-ambassadeurs? Lees meer!

Op ESEP vind je een artikel over de eTwinning-ambassadeurs in Europa. Zij zijn heel belangrijk voor de werking van eTwinning, zij zijn de motivators en helpende handen van beginnende eTwinners en met hun aanstekelijk enthousiasme vormen ze samen een hele fijne groep. Lees hier meer over onze Vlaamse ambassadeurs. Het artikel over de Europese ambassadeurs lees je hier.

Survey: Language learning

Deed je mee met de bevragen over het leren van talen en/of ben je benieuwd naar de resultaten? Dan kan je hier alles vinden!

Survey on language learning – Results | European School Education Platform (europa.eu)

Artikel: De rol van geschiedenislessen in het counteren van fake news.

Over de rol van geschiedenisonderwijs in het tegengaan van desinformatie en het stimuleren van burgerbetrokkenheid vind je hier een interessant artikel op ESEP. Geschiedenisonderwijs is essentieel bij het tegengaan van desinformatie, het aanmoedigen van kritisch denken, het bevorderen van burgerbetrokkenheid en het aanpakken van haatzaaien. Lees er op ESEP meer over!

Artikel: Hoe eTwinning een impact heeft op leerkrachten in onderwijs en opvang voor jonge kinderen

eTwinners in onderwijs en opvang voor jonge kinderen (ECEC) vertellen hoe eTwinning hun lesgeven en leren heeft verbeterd. Ontdek via hun stemmen de voordelen van het implementeren van eTwinningprojecten met jonge leerlingen. Leer over de ervaringen van leerkrachten in dit artikel.

Artikel: When active pupils means happy pupils

Als actieve leerlingen gelukkige leerlingen betekenen! Scholen in heel Europa geven uitstekende voorbeelden van hoe eTwinning het fysieke welzijn van leerlingen en leerkrachten ondersteunt. Lees hier meer!

Professional development via de Europese commissie en op ESEP

Op zoek naar interessante bijscholingen? Op ESEP is er voor elk wat wils!

Nu in de kijker…

  • Webinar van de Europese Commissie: Unlocking the power of teachers’ digital competences: a course series to help you thrive in the digital age: meer info en inschrijvingen vind je hier.

  • Nieuw! Cursus over eTwinning: ‘Short course: ‘Unlock language skills with content-based teaching, vanaf 30 september 2024. Werk aan de taalvaardigheden van je leerlingen met inhoudsgericht onderwijs: de principes van communicatief taalonderwijs en de behoeften van moderne curricula laten zien dat het leren van talen het beste werkt als de taken zinvol zijn, in een realistische context worden geplaatst en verbonden zijn met verschillende vakken, niet alleen met taallessen. Schrijf je in voor deze korte cursus die start op 30 september.

  • Nieuw! Webinar over eTwinning: Yes, we care! Teach responsible use of technology with the Be Internet Awesome program, op 16 september at 17:00 CEST: Leer verantwoordelijk gebruik te maken van technologie met het ‘Be Internet Awesome’ programma: doe mee aan een webinar onder leiding van een expert voor leerkrachten over het “Be Internet Awesome”-programma. Dit wereldwijde initiatief, in Polen bekend als “Asy Internetu”, stelt leerkrachten in staat om leerlingen te begeleiden bij het ontwikkelen van digitaal burgerschap en het waarborgen van online veiligheid. Tijdens de sessie presenteren we praktische voorbeelden van hoe je de programmamiddelen effectief kunt gebruiken: lesprogramma’s, lesplannen, leuke en boeiende activiteiten om verantwoordelijk technologiegebruik in de klas te stimuleren en positieve digitale gewoonten, kritisch denken en online veiligheid te bevorderen. Leer hoe je deze essentiële vaardigheden kunt integreren in je onderwijspraktijk en leerlingen kunt helpen om zelfverzekerde en geïnformeerde digitale burgers te worden.

  • Nieuw! Embracing linguistic and cultural diversity in mainstream classes op 23 september 2024. Taalkundige en culturele diversiteit omarmen in jouw klassen: hoe kan je dat en hoe ga je daarmee om? Door de wereldwijde mobiliteit worden klassen in heel Europa tegenwoordig in grote mate gekenmerkt door een toenemende culturele en taalkundige diversiteit. Deze situatie vormt een uitdaging voor leerkrachten, vooral omdat succes op school in alle schoolvakken voornamelijk afhangt van taalvaardigheid in de schooltaal. Heb je interesse om meer te leren over deze uitdaging? Schrijf je dan zeker in!

  • Webinar van de Europese Commissie over ‘Taalverwerving binnen en buiten het klaslokaal’. We denken vaak dat het leren van talen vooral in klaslokalen plaatsvindt, maar tegenwoordig worden veel jonge leerlingen ook blootgesteld aan mogelijkheden om talen te leren buiten het klaslokaal, zoals online video’s en films, sociale media en games. Dit webinar gaat over hoe dit soort activiteiten kunnen bijdragen aan taalverwerving en hoe we jonge taalleerders kunnen ondersteunen om verbanden te leggen tussen de taal die ze binnen en buiten het klaslokaal leren. Info en inschrijvingen vind je hier.
  • Ben je al ingeschreven voor de jaarlijkse eTwinning-conferentie 2024? Dat kan je hier doen!
    • Van 26 tot 28 september verkennen we samen nog een laatste keer het jaarthema van 2024: ‘Wellbeing@school’.
    • Ontdek de beste praktijken om het welzijn van je leerlingen te verbeteren.
    • Werk samen en deel kennis met andere leerkrachten
    • Vier mee met de winnaars van de Europese eTwinning-prijzen
    • Alle eTwinners en onderwijsproffesionals kunnen deel nemen via de open live streaming!
    • Bekijk de agenda hier.