Tekst: Elleny Hinnaert

Foto’s: Elleny Hinnaert & Isis Mertens

Isis Mertens (Virga Jessecollege Hasselt) en Elleny Hinnaert (PTI West-Vlaanderen) kregen de kans, dankzij eTwinning Vlaanderen en hun directie, om deel te nemen aan het eTwinning-seminarie over well-being in Toledo.

Op weg naar Toledo met Elleny en Isis!

Voor leerkrachten die op een vlotte en prettige manier partners willen vinden voor eTwinning-projecten, is zo’n seminarie een godsgeschenk.

Elleny Hinnaert


Een seminarie is een bijeenkomst van gelijkgestemden, waarin iedereen op zoek is naar manieren om internationale eTwinning-projecten leuker en effectiever te maken. Ook wordt er gezocht naar potentiële partners voor toekomstige projecten. Het ontmoeten van mensen ‘in real life’ in plaats van online is hierbij van grote waarde: het creëert direct een sterkere connectie en geeft de mogelijkheid om meteen aan de slag te gaan.


Het seminarie begon met een algemene uitleg, maar al snel werden de deelnemers op een actieve en vaak ludieke manier uitgedaagd om elkaar beter te leren kennen. Met een lanyard om de hals, speelden ze een spel waarin ze de problemen van een fictief land moesten oplossen. Hoewel het spel vooral bedoeld was voor de lol, werd het door de belofte van een prijs extra serieus genomen. Het team van Isis slaagde erin om de prijs, een powerbank, in de wacht te slepen. Het ijs was meteen gebroken en de eerste contacten werden gelegd.



Na deze introductie volgden twee gastsprekers die hun prijswinnende projecten presenteerden. Ze inspireerden de deelnemers met nieuwe IT-tools en verrassende aanpakken. De volgende ochtend werd gevuld met workshops over well-being en over het gebruik van IT-tools binnen projecten. Er werd bijvoorbeeld een workshop gegeven over mindfulness in de klas, waarbij haalbare tips werden meegegeven. Daarnaast werd een website getoond met kant-en-klare projectideeën die makkelijk over te nemen zijn.



Tijdens de pauzes was het netwerken een belangrijk onderdeel. Deelnemers stapten spontaan op elkaar af en legden meteen projectideeën op tafel. De sfeer was open en constructief: ‘Ik heb iemand gesproken die wellicht met jou wil samenwerken, ik stel je voor.’ Al snel werden partners voor projecten gevonden. Ook tijdens de maaltijden bood de organisatie volop gelegenheid om te netwerken. Aan tafel met mensen uit acht verschillende landen, werden de gesprekken zowel gezellig als verrijkend. De workshops waren zo opgezet dat je telkens met andere deelnemers in contact kwam, wat het vormen van nieuwe samenwerkingen stimuleerde.



Deelnemers die zich tijdens een eTwinning-seminarie open en flexibel opstellen, profiteren het meest van de mogelijkheden die de organisatie biedt. Zo had bijna iedereen aan het begin van de tweede dag al een toekomstige projectpartner gevonden. Met behulp van een stappenplan begonnen zowel onervaren als ervaren eTwinners hun project uit te schrijven. Organisatoren en gastsprekers stonden paraat om praktische tips te geven en vragen te beantwoorden. Wie nog geen groep had, kreeg de kans om zich bij een ander project aan te sluiten. Zo leerde iedereen iets bij.



Natuurlijk was er ook tijd voor ontspanning. De tweede avond werd afgesloten met een busrit langs de schilderachtige uitzichten van Toledo, gevolgd door een avondwandeling door de historische binnenstad, onder leiding van een aangename gids. Een onvergetelijke ervaring. De laatste avond werd afgesloten met een galadiner in een restaurant in Toledo.


Op de laatste dag werkte iedereen verder aan hun projectideeën. De organisatoren leerden hoe projecten online geregistreerd konden worden en soms werden deze zelfs meteen goedgekeurd. Voor Isis en haar Tsjechische partner duurde het een paar dagen voordat hun project groen licht kreeg, maar Elleny had meer geluk: dankzij de snelle actie van Marianne Gees werd haar project ter plaatse goedgekeurd, waardoor het team direct met hun Twinspace kon starten en partners kon toevoegen.



Zaterdagochtend bereidde iedereen een korte presentatie voor. De grote lijnen werden uitgeschreven, mailadressen en telefoonnummers werden uitgewisseld, een kalender werd opgesteld, en er werd gezocht naar passende IT-tools. Het was een hectische ochtend waarin iedereen zoveel mogelijk wilde afwerken voordat ze weer huiswaarts keerden.



Hoewel het schema van zo’n seminarie strak en intens is, zorgt de piekfijne organisatie ervoor dat deelnemers zich nergens zorgen over hoeven te maken. Alles is tot in de puntjes geregeld: maaltijden, drankjes, stopcontacten, materialen en activiteiten. Toch voelde het seminarie nooit aan als ‘werk’. Nieuwe mensen ontmoeten en samenwerken gebeurt op een aangename manier. Isis klikte goed met Petra uit Tsjechië, een vriendschap die bezegeld werd met een glaasje wijn. Elleny sportte ’s ochtends voor het ontbijt met Gloria uit Spanje en James uit Luxemburg.


Het eTwinning-seminarie was een waardevolle ervaring. Voor leerkrachten die op een vlotte en prettige manier partners willen vinden voor eTwinning-projecten, is zo’n seminarie een godsgeschenk.