Heb je de mogelijkheid om je examen een twist te geven? eTwinning kan zeker worden betrokken bij het geven van examens en kan, volgens ons, een waardevol onderdeel zijn van het leerproces. Afhankelijk van de vakken die je geeft en het niveau van je leerlingen is dit makkelijker of moeilijker.

Zorg ervoor dat de eTwinning-activiteiten in overeenstemming zijn met het examenreglement van je vakgroep en school, en dat de evaluatiecriteria duidelijk worden gecommuniceerd aan je leerlingen.

Communicatie, kritisch denken, kennis delen… Hier zijn enkele voorbeelden van hoe je eTwinning kan integreren in je examen:

  1. Aangezien je eTwinning-project wellicht geënt is op je leerplan, is deze tip een weggevertje: voeg een examenvraag over de inhoud van je eTwinning-project toe aan je examen: bevraag de leerlingen over hun kennis over het topic van het project en/of peil naar hun ervaringen.
  2. In een schriftelijk taalexamen kunnen studenten communiceren met leeftijdsgenoten in andere landen via eTwinning om hun taalvaardigheid te oefenen en te tonen. Het examen kan bestaan uit het indienen van een eindproduct, zoals een gezamenlijk geschreven essay of presentatie, dat eventueel is ontwikkeld in samenwerking met andere studenten.
  3. Ook een mondeling examen met spreekvaardigheid, kennisuitwisseling en discussie is mogelijk. Tijdens of voor een examenperiode kunnen studenten deelnemen aan virtuele uitwisselingsactiviteiten, zoals het delen van presentaties, videoconferenties of het organiseren van online debatten. Deze activiteiten kunnen worden geëvalueerd als onderdeel van het examen en kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van vaardigheden zoals kritisch denken, communicatie en interculturele competentie. De evaluatie kan gebaseerd zijn op de inhoudelijke bijdragen, argumentatievaardigheden en het vermogen om constructief deel te nemen aan de discussie.
  4. Nog taalvaardigheidstesten: Laat leerlingen emailen of via andere kanalen communiceren (ivm het eTwinning-onderwerp). Je kunt dan hun communicatieve vaardigheden en hun vermogen om te begrijpen en te reageren op de vragen van hun partners beoordelen. Hoe is het met hun kennis over het eTwinning-topic gekend?
  5. Online samenwerking en peer-beoordeling: Tijdens het examen kunnen studenten bijvoorbeeld deel uitmaken van virtuele teams en gezamenlijk een onderzoeksverslag schrijven, een presentatie ontwikkelen of een probleem oplossen. Het examen kan zowel individuele inspanningen als peer-beoordeling van de samenwerking en bijdrage van elke student omvatten. Deze activiteiten kan je voor de examenperiode laten plaatsvinden, als dit kan bij jou op school, natuurlijk.
  6. Collaboratief project: Je kan internationale teams maken zodat de leerlingen samen een project moeten maken dat gerelateerd is aan het onderwerp van het examen. Bijvoorbeeld, als het examen gaat over geschiedenis, kunnen leerlingen een project maken over de geschiedenis van hun stad of land en deze vergelijken met die van hun partners uit andere landen. Het project kan worden beoordeeld als onderdeel van het examen.
  7. Je kunt online quizzen maken over het onderwerp van het examen en deze delen met andere scholen via eTwinning. Leerlingen kunnen de quiz spelen en hun scores kunnen worden opgenomen als onderdeel van het examen.
  8. eTwinning biedt ook tal van e-learning activiteiten en tools. Onze IT-tools website wordt nog steeds aangepast en aangevuld. Je kunt leerlingen toegang geven tot deze tools om hun begrip van het onderwerp van het examen te verbeteren. Vervolgens kunnen de leerlingen een online test afleggen over wat ze hebben geleerd en dit kan worden opgenomen als onderdeel van het examen.

Succes met het opstellen van je examens!

Ben je een beginnend eTwinner en heb je weinig tot geen ervaring met internationalisering via eTwinning? Dankzij dit Europees platform kan je (online) samenwerken met een andere klas in Europa. Lees zeker onze FAQ en kom meer te weten over deze fantastische community. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet en stuur ons een mailtje via etwinning@epos-vlaanderen.be of zoek ons op via sociale media. We komen, samen met onze eTwinning-ambassadeurs, graag bij jou op school een workshop of infosessie over eTwinning geven. Vraag je workshop nu aan!