Een eTwinning-project scholen internationaal samenwerken om vogelobservatie, biodiversiteitsbewustzijn en praktische natuurbehoudsacties te bevorderen, met als doel het stimuleren van milieueducatie en het delen van goede praktijken.

Aan de slag!

Ga je aan de slag met dit eTwinning-project? Gebruik onze checklist zodat je geen stappen overslaat. Zo ben je er ook zeker van dat je alle nodige informatie hebt om op het einde van het schooljaar een Nationaal Kwaliteitslabel aan te vragen voor je eTwinning-project.

.

Je vindt dit project en andere projectideeën, samen met nuttige IT-tools om in elk fase van je eTwinning-project te gebruiken, op onze IT-tools-website.

Doelstellingen van het project:

  1. Vogelobservatie en identificatie: Leerlingen ontwikkelen observatievaardigheden en leren nauwkeurig vogels identificeren door deel te nemen aan vogeltellingen en observaties.
  2. Bewustwording van biodiversiteit: Verhoog het begrip van de rol van vogels in het ecosysteem en benadruk de noodzaak van biodiversiteit voor het behoud van natuurlijke evenwichten.
  3. Praktische natuurbehoudsacties: Stimuleer milieubewustzijn en verantwoordelijkheid door leerlingen acties te laten plannen en uitvoeren ter bevordering van vogelbescherming en natuurbehoud in hun lokale omgeving.
  4. Internationale samenwerking: Faciliteer internationale samenwerking via eTwinning om kennisuitwisseling en bewustwording over vogels, natuurbeheer en klimaatverandering te bevorderen tussen verschillende scholen.

Elk jaar organiseert Natuurpunt eind januari een groot Vogeltelweekend! Een geweldige kans om de schoonheid van de natuur te ontdekken en te leren over de diverse vogelpopulaties in jouw omgeving. Wist je dat je eTwinning en MOS ook heel goed kan combineren met deze natuuractiviteit? Hier zijn enkele tips en ideeën om een boeiend eTwinning-project op te zetten dat zich richt op vogels, natuurbeheer, vogeltelling en waarom vogeldiversiteit zo belangrijk is.

Projectideeën voor eTwinning:

  1. Vogelobservatie en -telling: Moedig leerlingen aan om vogels in hun schoolomgeving te observeren en hun bevindingen te delen met partnerscholen via eTwinning. Vergelijk de vogelsoorten die in verschillende regio’s voorkomen.
  2. Vogelhuisjes bouwen: Laat de leerlingen vogelhuisjes bouwen en deel het proces en de resultaten met eTwinning-partners. Bespreek hoe dit bijdraagt aan het behoud van vogelpopulaties.
  3. Vogelbescherming: Onderzoek samen met de klas en eTwinning-partners manieren om vogels te beschermen. Bedenk acties die de schoolgemeenschap kan ondernemen om een vogelvriendelijke omgeving te creëren.
  4. Vogels en klimaatverandering: Verdiep je in de relatie tussen vogels en klimaatverandering. Bespreek hoe veranderingen in het milieu invloed hebben op vogelpopulaties en de biodiversiteit.

Praktische tips voor leerkrachten:

  • Gebruik eTwinning-platforms om gemakkelijk contact te leggen met scholen in andere landen die ook geïnteresseerd zijn in vogelobservatie en natuurbehoud.
  • Maak gebruik van videoconferenties om live vogeltellingen te delen en te bespreken.
  • Maak gezamenlijke online presentaties met informatie over lokale vogelsoorten en hun leefgebieden.

Geef je leerlingen een eTwinning-certificaat of diploma als beloning voor hun deelname aan het project. Je kan het template gebruiken om aan je kleuters een diploma of aan je leerlingen een certificaat te geven. In Canva kan je dit makkelijk zelf bewerken.