De Wijnpers uit Leuven stuurt haar leerkrachten uit! Vol enthousiasme ging Hermine Hacha van 21 tot 23 september 2023 naar Helsinki, Finland. Wij zouden jullie haar verhaal kunnen vertellen, maar zelf kan ze dat zoveel beter!

Lees haar verslag van een rollercoaster van een week! Door een annulatie werd de reservelijst opgeroepen en wie eerst reageerde, kon nog mee…

Hermine vertelt: ‘Ik reageerde als eerste en zo geschiedde: maandagnamiddag bevestiging, woensdagnamiddag het vliegtuig op richting Finland. En HELL YEAH, HELSINKI… wat een ervaring!’

In mijn eentje en met de nodige zenuwen ging ik naar het eTwinning-seminarie, ook ergens niet goed wetend wat er van mij verwacht zou worden. We werden aan tafels gezet, de eerste contacten werden meteen gemaakt met een Cyprioot, een Bulgaarse en een Oostenrijkse leerkracht. Eigenlijk ging dat netwerken best vlot, want wie deelneemt aan een seminarie vertrekt sowieso al met gelijkgestemde violen en met de neuzen in dezelfde richting. It was a good oefening for my English, maar na enkele uren ging ook dat vlotter en vlotter.

Op dag 1 werd mij ook duidelijk wat eTwinning juist is: een online platform ondersteund door Europa waarop je als medewerker van een school internationale partners kan vinden of zoeken om projecten mee uit te voeren met leerlingen.

Bijvoorbeeld een leerkracht Nederlands bedenkt dat het misschien interessant zou kunnen zijn voor zijn leerlingen om te onderzoeken wat de invloed is van het Engels in de moedertaal. Leuke vraag, en misschien ook boeiend om te verruimen naar een ander Europees land. Hoe zit het met de invloed van het Engels in het Sloveens of het Portugees bijvoorbeeld. Dit kan dan een project worden via het gratis platform eTwinning.

Nadien hadden we wat ruimte in de agenda om het prachtige Helsinki te verkennen: de ene architecturale parel na de andere kruiste mijn pad! De nieuwe Oodi-bibliotheek is zo een overweldigend gebouw: de architecturale schoonheid en de multifunctionaliteit van het gebouw waren ongezien met elkaar verweven. Je kan hier als Fin niet alleen naartoe om boeken te lezen maar ook om een potje te schaken, 3D te printen, een lasercutter te hanteren, naaimachines te gebruiken, videogames te spelen, muziekinstrumenten te lenen, een hapje gaan eten, een film te gaan kijken, … waanzinnig! Vervolgens konden we typisch Finse gerechten proeven in een authentiek Fins restaurant: wat een heerlijke zalm daar in het Noorden!

Hermine startte op het seminarie al met het eTwinning-project “How to make Christmas more sustainable?”: ‘Dag 3 brak aan en er restte ons vooral nog de praktische kant van het eTwinnen, er werd ons wegwijs gemaakt op het platform, hoe start je een project? Hoe vind je een partnerproject dat interessant lijkt, …

We eindigden het seminarie met een voorstelling van de gemaakte projecten; zo was er een groepje leerkrachten Engels in een school voor loodgieterij dat elkaar gevonden had. Zij maakten het project “Connecting pipes and students”, een project waarin zij samen lesmateriaal Engels gaan maken specifiek voor de richting loodgieterij (Sloveense en Franse school). Een ander groepje Oostenrijkse en twee Finse leerkrachten bedachten een heel concreet project voor hun leerlingen uit de studierichting kinderverzorging.

Het was ontzettend verrijkend: niet alleen het eTwinning-seminarie, maar ook het uitwisselen van pedagogische ervaringen in verschillende landen; hoe werkt het Scandinavisch schoolmodel? Hoe gaat het in Spanje met de schoolse structuur? Etc…

Een eTwinning-seminarie bijwonen: ook iets voor jou?

Heb je ook zo genoten van het verhaal van Hermine en zin gekregen om te netwerken en te professionaliseren in het buitenland met eTwinning? Laat je niet afschrikken om deel te nemen aan onze seminaries en/of workshops. Deze worden immers georganiseerd om leerkrachten met geen of weinig ervaring aan de slag te helpen met de hulp van ervaren leerkrachten en eTwinning-ambassadeurs.

Meer weten over andere workshops en seminaries? Ga snel naar onze event-pagina en kijk of er een seminarie of workshop voor jou is. Hou ook onze social media in de gaten voor komende seminaries en workshops. Met vragen of opmerkingen kan je altijd terecht bij etwinning@epos-vlaanderen.be.

Benieuwd naar andere eTwinning-avonturen? Lees nog meer verhalen van eTwinners!