Van 2 tot 4 maart 2023 ontmoetten 45 leerkrachten Duits en Duitssprekende leerkrachten uit 10 Europese landen elkaar in Leuven. Na een inspiratiedag kregen alle deelnemers de tijd om een eTwinning-project op te starten.

Op onze seminaries geen loze woorden, maar praktische voorbeelden en tijd om zelf aan de slag te gaan.

Netwerking en workshops

De Keynote spreker Isabelle Livoti, specialist in Erasmus+ priorities, vertelde de deelnemers wat de 4 horizontale Europese prioriteiten zijn en hoe je deze kan toepassen in eTwinning- en Erasmus+ projecten.

Bianca Drepper, medewerker bij Departement Landbouw en visserij en coördinator van het Erasmus+ project ‘Food Sharing Without Borders’ gaf uitleg over dit project en kwam samen met de deelnemers tot voorbeelden van hoe je dit thema ook in eTwinning-projecten kan verwerken en hoe eTwinning in dit Erasmus+ project geïntegreerd kan worden.

Onze Vlaamse eTwinning-ambassadeur Veerle De Decker vertelde het verhaal van de andere kant: zij startte met eTwinning-projecten en bekeek samen met de deelnemers hoe je deze kan gebruiken om Erasmus+ projecten te starten. Haar workshop ‘Good practices eTwinning in Erasmus+ projects, working with Erasmus+ priorities’ zette onze deelnemers op weg om zelf aan de slag te gaan.

Dankzij de praktische voorbeelden van ambassadeur Veerle begreep ik beter hoe ik met eTwinning mijn lesplan kan volgen én de leerlingen triggeren en motiveren om Duits en Spaans te leren.

Daniel (leerkracht uit Oostenrijk)

Natuurlijk ontbrak ook een sessie ‘Digital tools’ niet tijdens dit seminarie. Ga je zelf ook graag op zoek naar digitale tools om te gebruiken bij de start, tijdens en na je eTwinning-project? Neem een kijkje op deze website!

Naar huis met een kant-en-klaar project

Onder begeleiding van de NSO’s en 2 ambassadeurs van Vlaanderen en de Duitstalige gemeenschap gingen onze deelnemers aan de slag: ze maakten gebruik van de tip & tricks en digitale tools die ze kregen tijdens de workshops. Allen trokken ze met een groter netwerk, een nieuw eTwinning-project en veel zin om hun collega’s en leerlingen warm te maken voor eTwinning, weer naar huis.

Een eTwinning-seminarie bijwonen: ook iets voor jou?

Laat je niet afschrikken om deel te nemen aan onze seminaries en/of workshops. Deze worden immers georganiseerd om leerkrachten met geen of weinig ervaring aan de slag te helpen met de hulp van ervaren leerkrachten en eTwinning-ambassadeurs.

Meer weten over andere workshops en seminaries? Ga snel naar onze event-pagina en kijk of er een seminarie of workshop voor jou is. Hou ook onze social media in de gaten voor komende seminaries en workshops. Met vragen of opmerkingen kan je altijd terecht bij etwinning@epos-vlaanderen.be.

Benieuwd naar andere eTwinning-avonturen? Lees nog meer verhalen van eTwinners!