eTwinning & Faro: a match made in history!

Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed‘ dat is waar FARO voor staat. FARO is het steunpunt voor de cultureel-erfgoedsector. Ontdek hoe eTwinning en FARO de handen in elkaar kunnen slaan en samen voor leerrijke projecten kunnen zorgen! Samen kunnen we het erfgoed van Europa versterken en de band tussen klassen over de grenzen heen versterken. Leerlingen en leerkrachten zoals jij kunnen binnen én buiten de schoolmuren, zelfs over landsgrenzen heen, leren. Dat kan! Met eTwinning!

Lees ook meer op de website van FARO!

Ontdek de waarde van eTwinning en FARO voor het versterken van cultureel erfgoed in Europa! Als leerkracht heb je de unieke kans om samen met je klas deel te nemen aan dit inspirerende initiatief. Door deel te nemen aan eTwinning kunnen leerlingen binnen en buiten de schoolmuren, zelfs over grenzen heen, leren.

Op het online European School Education Platform, speciaal ontworpen voor Europese leerlingen, kunnen ze samen met hun klasgenoten praten, discussiëren en projecten uitvoeren. Dit biedt niet alleen een leuke ervaring, maar ook de mogelijkheid om belangrijke vaardigheden voor de 21e eeuw te ontwikkelen, zoals digitale vaardigheden, cultureel bewustzijn en burgerschap. Bovendien leren ze vreemde talen gebruiken in een echte context, wat een onschatbare ervaring is.

De verbinding tussen eTwinning & FARO: ontdek Europa’s Erfgoedschatten samen

Er is echter meer! We verbinden eTwinning met cultureel erfgoed. Leerlingen kunnen verhalen delen over tradities, gebruiken of ambachten, of de impact van historische gebeurtenissen op hun regio onderzoeken. Met behulp van tools zoals Google Street View kunnen ze zelfs virtuele rondleidingen maken. Dit alles draagt bij aan het behoud van culturele diversiteit en helpt leerlingen om andere culturen beter te begrijpen en het rijke erfgoed van Europa te waarderen.

Projectvoorbeelden

eTwinning geeft de mogelijkheid om creatieve projecten te ontwikkelen. In plaats van saaie presentaties kunnen leerlingen bijvoorbeeld een bordspel over historische gebeurtenissen ontwerpen, compleet met hun eigen regels en spelmechanismen. Met tools zoals Genially kunnen ze deze game zelfs interactief maken, met vragen en uitdagingen. Gebruik erfgoeddatabanken voor beeldmateriaal en inspiratie.

Een geweldig voorbeeld van een eTwinning-project is ‘Behind the walls: walls have ears, listen to them’ van Els Merveillie van De Bron in Tielt. Samen met leerlingen uit Oostenrijk, Finland, Polen en Spanje hebben ze erfgoedsites bezocht en online samengewerkt om educatief materiaal te maken. Bekijk de Padlet van hun project. Voor een bezoek aan Atlantikwall Raversyde werken ze via Deck.Toys, een digitaal hulpmiddel om interactieve leerpaden op te maken. Een inspirerend voorbeeld van wat er mogelijk is!

Schrijf je in voor het webinar op 15 mei (14.00 – 15.30 uur)

Ben je als leerkracht enthousiast geworden? Op 15 mei 2024 organiseren we een webinar in samenwerking met FARO. Zowel onderwijsprofessionals als erfgoedpartners zijn welkom.

Ben je een leerkracht die voor het eerst wil instappen in een eTwinning-project, ben je een ervaren eTwinning-leerkracht, ben je directeur of coördinator? Iedereen is welkom om meer te leren over hoe je met eTwinning & FARO Europa’s erfgoed kan ontdekken.

Schrijf je in om meer te leren over eTwinning & FARO, om je netwerken uit te breiden en partnerschappen te smeden voor een toekomstig erfgoedrijk eTwinning-project.

Maak een eTwinning-account aan.

Heb je nog geen eTwinning-account? Ben je een beginnend eTwinner en heb je weinig tot geen ervaring met internationalisering via eTwinning? Lees zeker onze FAQ en kom meer te weten over deze fantastische community. Info over je registratie vind je hier. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet en stuur ons een mailtje via etwinning@epos-vlaanderen.be of zoek ons op via sociale media.