Internationalisering in het Onderwijs: eTwinning voor lerarenopleiders en leraren-in-Opleiding

Internationalisering speelt een cruciale rol in het moderne onderwijs. eTwinning biedt een unieke kans voor lerarenopleiders en leraren-in-opleiding om internationale samenwerking te integreren in hun onderwijspraktijk. Hier zijn enkele tips en tricks voor het succesvol inzetten van eTwinning in de lerarenopleiding en tijdens stages.

TIP! Maak een account aan op ESEP (European School Education Platform) en sluit je aan bij de groepen voor lerarenopleiders en leraren-in-opleiding:

  • eTwinning Student Teachers Group | European School Education Platform (europa.eu): Deze groep is speciaal bedoeld voor de leraren-in-opleiding die zich hebben ingeschreven voor eTwinning. Tijdens je stage kan je immers ook gebruik maken van eTwinning, of misschien ben je al leerkracht en ben je nog aan je opleiding bezig. Ook dan kan je je lessen al verrijken met eTwinning en samenwerken met klassen elders in Europa.
  • eTwinning for Future Teachers | European School Education Platform (europa.eu): Deze groep is specifiek gericht op lerarenopleiders die werken voor Initiële Lerarenopleidingen (ITE). Het doel van het initiatief is om lerarenopleiders en hun studenten meer bewust te maken van eTwinning en om leraren-in-opleiding te betrekken bij korte eTwinning-projecten met andere lerarenopleidingen elders in Europa.

1. Introduceer eTwinning in de Opleiding

Introduceer eTwinning – eventueel als een vast onderdeel van het curriculum – vanaf het begin van de lerarenopleiding. Dit zorgt ervoor dat toekomstige leraren vertrouwd raken met het ‘EuropeanSchool Education Platform’ (ESEP) en de brede mogelijkheden van het platform en van eTwinning leren kennen.

2. Keep it small and simple!

Start met eenvoudige eTwinning-projecten die aansluiten bij de leerdoelen en de praktijk van het onderwijs. Denk aan het uitwisselen van verhalen, tekeningen of korte video’s tussen jouw leraren-in-opleiding en studenten elders in Europa. Dit kunnen ook leraren-in-opleidin zijn, maar ook leerlingen secundair, lager of kleuteronderwijs. Dit helpt studenten een solide basis te leggen voor complexere projecten in de toekomst.

3. Stimuleer het gebruik van digitale tools

Leer toekomstige leraren hoe ze digitale tools kunnen inzetten om internationale samenwerking te bevorderen. Je kan hen zeker de weg tonen naar onze IT-tools website waarop we IT-tools én projectideeën aanbieden.

4. Aandacht voor culturele competenties

Besteed aandacht aan het ontwikkelen van culturele competenties. Leer studenten hoe ze respect en begrip voor andere culturen kunnen overbrengen op hun leerlingen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van lessen over diverse feestdagen, tradities en basiswoorden in verschillende talen. Bekijk onze stappenplannen om meer inspiratie te vinden.

5. Gebruik praktijkvoorbeelden

Geef praktijkvoorbeelden van succesvolle eTwinning-projecten. Analyseer samen met studenten wat goed werkte en waarom. Dit biedt hen concrete ideeën en inspiratie voor hun eigen toekomstige projecten. Voorbeelden hiervan vind je op onze website.

6. Ondersteun projectplanning en -uitvoering

Begeleid studenten bij het plannen en uitvoeren van hun eigen eTwinning-projecten, of die in samenwerking met de leerkracht van de klas waar ze stage lopen. Help hen om duidelijke doelen te stellen, een projectplan op te stellen en passende activiteiten te kiezen. Reflecteer na afloop samen op het proces en de resultaten.

7. Stimuleer samenwerking en netwerken

Moedig studenten aan om samen te werken en ervaringen uit te wisselen met medestudenten en internationale partners. Laat hen zelf als student deelnemen aan eTwinning-projecten zodat ze ook ervaren hoe het als leerling is om deel te nemen aan zo’n project. Op deze manier vergroten ze ook hun netwerk.

8. Integreer reflectie en evaluatie

Reflectie en evaluatie zijn een onderdeel van elk geslaagd eTwinning-project. Laat studenten regelmatig reflecteren op hun ervaringen met eTwinning. Bespreek wat ze hebben geleerd, welke uitdagingen ze zijn tegengekomen en hoe ze deze hebben opgelost. Dit helpt hen om hun vaardigheden en inzichten te verdiepen.

9. Betrek de schoolgemeenschap

Leer studenten hoe ze ouders en de bredere schoolgemeenschap kunnen betrekken bij eTwinning-projecten. Dit kan door hen te laten zien hoe ze projecten kunnen presenteren tijdens ouderavonden of schoolfeesten. Misschien kunnen ze dit zelfs tijdens hun stage in het echte schoolleven uitproberen!

10. Gebruik eTwinning tijdens stages

Moedig leraren-in-opleiding aan om eTwinning te gebruiken tijdens hun stages. Dit kan door hen te laten samenwerken met hun stageklassen aan internationale projecten. Begeleid hen bij het integreren van eTwinning-activiteiten in hun lesplannen en help hen om de benodigde digitale tools effectief in te zetten. Dit biedt hen praktische ervaring en bereidt hen voor op het gebruik van eTwinning in hun toekomstige carrière.

11. Bied permanente ondersteuning en professionalisering

Zorg voor voortdurende ondersteuning en mogelijkheden voor professionalisering op het gebied van eTwinning. Dit kan door middel van workshops, webinars en toegang tot een netwerk van ervaren eTwinning-leraren.

Door eTwinning te integreren in de lerarenopleiding en het gebruik ervan tijdens stages te stimuleren, bereiden we toekomstige leraren voor op een diverse en samenwerkende wereld. Ze leren niet alleen hoe ze hun leerlingen kunnen introduceren aan andere culturen, maar ook hoe ze zelf deel kunnen uitmaken van een internationaal onderwijsnetwerk.

Vragen?

Ben je een beginnend eTwinner en heb je weinig tot geen ervaring met internationalisering via eTwinning? Dankzij dit Europees platform kan je (online) samenwerken met een andere klas in Europa. Lees zeker onze FAQ en kom meer te weten over deze fantastische community. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet en stuur ons een mailtje via etwinning@epos-vlaanderen.be of zoek ons op via sociale media.

Wil je graag een workshop bij jou op school voor de docenten en/of leraren-in-opleiding? eTwinning Vlaanderen komt graag langs om jullie tijdens een vakgroepvergadering, pedagogische studiedag of tijdens de les met jullie leerlingen meer uitleg te geven over hoe je met eTwinning Europa in je klas kan brengen.

Vraag je gratis workshop aan via het fomulier of via eTwinning@epos-vlaanderen.be.