Bij eTwinning Vlaanderen houden we je graag op de hoogte van alle activiteiten die door eTwinning Europa worden georganiseerd. Van inspirerende workshops en uitdagende wedstrijden tot waardevolle feedbackmomenten voor en door leerkrachten en inspirerende praktijkvoorbeelden van succesvolle eTwinning-projecten.

Deze nieuwspagina is dé plek waar je altijd als eerste het laatste nieuws van de eTwinning Central Support Service (CSS) vindt. Of je nu op zoek bent naar nieuwe manieren om samen te werken, je leerlingen te inspireren of je eigen vaardigheden te verbeteren, eTwinning biedt een schat aan middelen en mogelijkheden.

26 juni 2024: webinar on ‘Inclusion of displaced children from Ukraine in EU education systems – where do we stand ahead of the next school year?’

Open voor inschrijving: 26 juni – lancering van het rapport ‘Inclusion of displaced children from Ukraine in EU education systems – 2023/2024’.
Nu we het einde naderen van het derde schooljaar dat beïnvloed wordt door de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne, zal de Europese Commissie (DG EAC) – in samenwerking met het Belgische voorzitterschap van de Raad – het rapport ‘Inclusion of displaced children from Ukraine in EU education systems – 2023/2024’ presenteren. Het webinar zal de belangrijkste inzichten uit het onderzoeksrapport belichten, waaronder de inschrijvingssituatie van ontheemde kinderen en een overzicht van het beleid en de ondersteunende maatregelen voor leerlingen, gezinnen, leerkrachten en instellingen.

Wanneer? Het webinar vindt plaats via WEBEX op woensdag 26 juni van 9:30 tot 10:30 CEST. Geregistreerde en bevestigde deelnemers ontvangen de link naar de bijeenkomst.
Schrijf je in voor 24 juni 2024.

Meertaligheid in Europa: deel je mening over het leren van talen – open tot 7 juli 2024.

Europa is echt meertalig met 24 officiële EU-talen en ongeveer 60 regionale en minderheidstalen. Taal leren is een verrijkend aspect van persoonlijke ontwikkeling en een van de acht sleutelcompetenties voor sociale inclusie en persoonlijke groei, volgens de Raad.

Een recente Eurobarometer-enquête toont aan dat 56% van de EU-burgers en 79% van de jongeren tussen 15 en 24 jaar een gesprek in een andere taal kunnen voeren. Toch wordt taal leren minder populair en vaak beperkt tot enkele EU-talen.

Om de taalvaardigheden van jonge Europeanen te verbeteren, heeft de Raad een aanpak voor het onderwijzen en leren van talen aanbevolen. Deel je mening in deze korte enquête voor 7 juli 2024. Resultaten worden gepubliceerd op het Europees platform voor schoolonderwijs (ESEP – European School Education Platform) en wij delen deze zeker ook hier op deze nieuwspagina!